Beeld Kom lijkt met deal behouden. Van Vliet wil de toren van de Laurentiuskerk laten staan.
Beeld Kom lijkt met deal behouden. Van Vliet wil de toren van de Laurentiuskerk laten staan. Foto: Christian Pfeiffer

Toren Laurentiuskerk gered

WEESP - Het aangezicht van de Kom lijkt gered. Ontwikkelbedrijf C.T.J. Van Vliet wordt waarschijnlijk de nieuwe eigenaar van de lege Laurentiuskerk en wil de karakteristieke toren behouden.

door Christian Pfeiffer

De katholieke parochie van Levend Water maakte zondag bekend dat zij in gesprek zijn met C.T.J. Van Vliet over de verkoop van de kerk. C.T.J. Van Vliet is het bedrijf waarin Weesper Cees van Vliet zijn ondernemingen beheert. "Er zijn meerdere gesprekken gevoerd met de gemeente Weesp en er is gesproken met diverse partijen, zoals Stadsherstel, maatschappelijke instellingen, woningcorporaties, projectontwikkelaars, beleggers en aannemers om te informeren naar hun belangstelling voor het complex", zo vertelt Ben Lüken namens de parochie.

De Laurentiuskerk stond sinds april van dit jaar leeg. De katholieke parochie kon door een teruglopend ledenaantal de onderhoudskosten niet meer opbrengen. Het kerkgebouw verzakt sterk door een slechte fundering. Opknappen kost miljoenen.

Vier partijen is gevraagd een bod uit te brengen op het totale complex: de tuin, pastorie, toren en kerkgebouw. Vervolgens hebben deze partijen een presentatie gegeven waarin zij uiteenzetten hoe zij de toekomst van de kerk voor zich zagen. Een beeld is wel duidelijk: het kerkgebouw lijkt te gaan verdwijnen. C.T.J. Van Vliet waarborgt volgens de parochie de toekomst van de beeldbepalende toren het best. De gesprekken tot verkoop van de kerk worden nu ingezet. In oktober wordt er meer duidelijkheid verwacht.

Wethouder Eijking: 'Van Vliet heeft binding met de stad en de Weespers'

De gemeente reageert verheugd op het nieuws. Wethouder Peter Eijking: "We staan positief tegenover dit feit om een aantal redenen. Allereerst om het feit dat deze ontwikkelaar de toren wil behouden. We hechten daar veel waarde aan omdat de kerk en daarmee ook de toren in het beschermde stadsgezicht van Weesp ligt. Dit mooie stadsgezicht willen we graag behouden. Daarnaast kent de ontwikkelaar – Cees van Vliet – Weesp goed en hij heeft binding met de stad en de Weespers. Als derde reden is het fijn dat de kerk al in relatief korte tijd (één jaar) een mogelijke nieuwe eigenaar zal krijgen. Het bisdom heeft vorig jaar aangegeven dat de kerk voor de komende 5 jaar nog 'safe' is, maar dat er daarna wel iets aan de fundering moet gebeuren. Als we dan al na één jaar een mogelijke nieuwe eigenaar vinden die de fundering kan aanpakken, is dat goed nieuws", zo zegt Eijking.

Ook de Historische Kring Weesp reageert blij. Voorzitter Cees Pfeiffer: "Ik vind het een loffelijk streven van de parochie dat men er alles aan wil doen om de toren en daarmee het straatbeeld van de Herengracht te behouden. Uitermate positief dat C.T.J. Van Vliet hier in mee wil gaan, ondanks het feit dat het blijven staan van de toren de toekomstige exploitatie kan beïnvloeden. Hopelijk komen beide partijen er uit, zodat de pastorie, de toren en de voorgevel behouden kunnen blijven. Er is uiteraard geen ontkomen aan dat er voor een goede exploitatie op het terrein woningen gebouwd moeten worden, maar Van Vliet kennende zal dat zorgvuldig gebeuren."

"Noem mij een Weesp-o-fiel", zegt Van Vliet over zichzelf in een uitgebreid interview op pagina 13. Het interview vond plaats voordat het nieuws van de kerk bekend werd.