In korte tijd slaan de vlammen uit het dak.
In korte tijd slaan de vlammen uit het dak. Foto: Christian Pfeiffer

Korte, maar felle brand in pand Bloemendalerweg

WEESP - Weesper brandweerbevelvoerder Raymond Terweij zat net op de bank met zijn vrouw te overleggen wat ze zouden gaan eten toen de pieper ging. Blauw lichtte het scherm op, zondagmiddag vijf uur: middelbrand Bloemendalerweg.

door Christian Pfeiffer

Terweij spoedt zich na de brandmelding direct naar de kazerne. "Gezien de melding vermoedde ik meteen dat dit raak was", zo vertelt hij. Vlak nadat de brandweerauto de kazerne uit gereden is, meldt zich ook de opgeroepen regionale officier van dienst zich op de portofoon. "De meldkamer vertelde dat een omstander had gebeld met de mededeling dat de vlammen uit het dak sloegen." In de verte zijn de gitzwarte rookwolken zichtbaar.

Al tijdens het aanrijden van de brandweer wordt daarom besloten het sein 'grote brand' te geven. Er wordt meer assistentie opgeroepen, met name om de aanvoer van bluswater te regelen. Die hoek van het bedrijventerrein moet het hebben van het water in de leidingen naar de brandkranen en tijdens voorgaande branden is al gebleken dat dit bij grote branden onvoldoende is.

De brandweer van Muiden meldt zich als eerste ter plaatse. Zij hebben een gunstiger aanrijroute en waren ook opgeroepen door de meldkamer. Als Terweij arriveert is de situatie hem vrij snel duidelijk: "Het pand brandde achterin bij het spoor en ook voorin was vuur. Door de harde wind verspreidden de vlammen zich snel." Besloten wordt om eerst de brandhaard te isoleren en vervolgens de vlammen zelf aan te pakken. Het treinverkeer tussen Diemen en Weesp wordt vanwege de dichte rook stilgelegd. Inmiddels iss er opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Er komen veel nieuwsgierige mensen een kijkje nemen op het bedrijventerrein.

De brandweer krijgt korte tijd later onverwachts hulp van boven: kort nadat het blussen is begonnen breekt een enorme hoosbui los. "Vanuit de hoogwerker zag Marcel Bouman hoe de enorme regenbui de felle brandhaard achterin bijna helemaal doofde", aldus Terweij. Alleen een brandhaard onder het dak dat daar nog niet is ingestort, blijft over. Stoom stijgt op.

Grootste deel brand dooft snel na enorme hoosbui

Brandweerlieden worden naar binnen gestuurd om de laatste brand te blussen. Ook al is het grootste deel van de vuurhaard binnen een half uur gedoofd door de enorme regenbui, het bestrijden van de vlammen binnenin vergt nog enige uren. Pas rond half tien kan er worden ingepakt. "Het was een hoop werk", zo blikt Raymond Terweij terug. Hij is tevreden over de inzet en de samenwerking met de brandweerkorpsen uit onder meer Nederhorst den Berg, Muiden en Naarden die kwamen helpen.

Het verbaast werknemers van de omliggende bedrijven maandagochtend niets dat Bloemendalerweg 30 is uitgebrand. Al jaren wordt er met een schuin oog gekeken naar het verkrotte pand. Soms lopen er mensen omheen, soms gebeurt er maanden niets. De bomen groeien ondertussen door het gebroken glas in de kozijnen heen.

Het pand is sinds 2004 in handen van investeringsmaatschappij Van Baerlestraat. Diverse partijen hebben de afgelopen jaren geprobeerd met de eigenaar te overleggen om wat aan het uiterlijk van het gebouw te doen. Tot dusver zonder resultaat. Kopen voor een fors bedrag is wel een optie. De politie sluit brandstichting uit. Aan de hand van sporen is er volgens een woordvoerder geen reden om een verder onderzoek in te stellen. De precieze oorzaak van de brand blijft dan ook onbekend.
Meer foto's van de brand zijn te vinden op WeesperNieuws.nl.

Schade binnen is groot.