Werk aan de winkel

WEESP - Na het zomerreces gaat de gemeente Weesp weer hard aan de slag met de transities in het sociaal domein. Nog maar een paar maanden en het nieuwe kalenderjaar breekt aan. De gemeente Weesp krijgt er dan flink wat nieuwe taken bij op het gebied van jeugdzorg, werk en ondersteuning. Om dit zo goed mogelijk te organiseren, wil de gemeente met de inwoners van Weesp in gesprek. Volgende week is de eerste bewonersmiddag.

door Marieke van Veen

De 'transities in het sociaal domein' komen voort uit nieuw overheidsbeleid. Zaken die voorheen door het Rijk werden geregeld, worden in 2015 overgeheveld naar de gemeenten. Dat levert de lokale overheid meer taken, veranderingen en kosten op, terwijl er toch ook weer bezuinigd moet worden. Kortom: het wordt nog een hele uitdaging.
Op het stadhuis worden de transities al geruime tijd voorbereid. In oktober wil de gemeente alle overeenkomsten met de zorgaanbieders hebben gesloten. Weesp werkt sinds vorig jaar samen met Stichtse Vecht en Wijdemeren, maar rond de transities sociaal domein wordt ook opgetrokken met de gemeenten in Utrecht-West (De Ronde Venen, Montfoort, Woerden en Oudewater).

Transities: schuiven met verantwoordelijkheden, taken en geld

Door samen jeugdzorg en Wmo-begeleiding etcetera in te kopen ontstaat er een sterkere onderhandelingspositie. Lokale beleidsvrijheid blijft echter mogelijk, zo is afgesproken.

De transities in het sociaal domein komen neer op verschuivingen in taken, verantwoordelijkheden en geld. De achterliggende gedachte: van alle overheden staat de gemeente het dichtst bij de burger en daarom is het uiteindelijk goedkoper, doelmatiger en integraler om bepaalde taken op het bordje van de gemeente te leggen.

Voor Weespers die ondersteuning nodig hebben op het gebied van zorg, welzijn en werk gaat er als gevolg van de transities wel het een en ander veranderen. Er zal vanaf 2015 een (nog) groter beroep worden gedaan op zelfredzaamheid. Hulp en ondersteuning blijven mogelijk, maar alleen als mensen het zelf, samen of met hulp vanuit de directe omgeving niet redden.

Weesp ziet een oplossing in het invoeren van sociale wijkteams. Deze teams richten zich op individuele en collectieve vragen van burgers op het gebied van welzijn, zorg, werk & inkomen, wonen en gezinsrelaties. Laagdrempelige oplossingen zijn het uitgangspunt.

Vanaf 2015 wordt er een groter beroep gedaan op zelfredzaamheid

Weespers die willen meepraten en meedenken over alle veranderingen zijn woensdag 20 augustus vanaf 13.45 uur welkom in het Lichthuis aan het Waagplein. Vooraf aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel erg op prijs gesteld. Aanmelden kan door te mailen naar sociaaldomein@weesp.nl of te bellen met 0294-491 391.

Wethouder Transities Astrid Heijstee houdt een korte presentatie. Daarna is er gelegenheid om aan diverse thematafels in gesprek te gaan met elkaar en met medewerkers van de gemeente, aanbieders en andere betrokkenen.