Het pand van de Wijnoutlet. Er is veel kritiek op het uiterlijk.
Het pand van de Wijnoutlet. Er is veel kritiek op het uiterlijk. Foto: Christian Pfeiffer

Factuur Van den Doel is bedoeld als statement

WEESP - Het gaat niet om de factuur. Het is een statement om aan te tonen dat de gemeente niet meedenkt met de ondernemers in het centrum en eens met de neus op de feiten wordt gedrukt. Hans van den Doel van de Wijnoutlet is het zat.

door Christian Pfeiffer

Op het bericht dat de ondernemer op de hoek van de Nieuwstraat met de Kerkstraat nog niks had gehoord op een factuur die hij naar de gemeente had gestuurd voor geleden omzetverlies ontplofte de reactiemogelijkheid op WeesperNieuws.nl. Tientallen reacties stroomden binnen. Je kunt het met hem eens of oneens zijn, maar Van den Doel raakte een gevoelige snaar bij internettend Weesp.

Van den Doel houdt de gemeente Weesp aansprakelijk voor het omzetverlies dat hij zegt geleden te hebben door de Kinderkermis in juni. Hij stuurde een fikse factuur van circa 30.000 euro. Volgens Van den Doel omdat zijn omzet achteruit is gelopen en omdat hij schade heeft opgelopen door een verlies aan goodwill bij zijn klanten. Ook maakt Van den Doel zich boos over de positieve berichten over de kermis, terwijl hij vindt dat de kermis begin juni niet geslaagd was en de ondernemers op de Nieuwstraat meer kwaad dan goed heeft gedaan.

Belachelijk, zo menen de meeste Weespers die op het bericht reageerden op WeesperNieuws.nl. De discussie gaat er fel aan toe. De Wijnoutlet zit in het oude pand van Ruitenbeek en dat het er aan de buitenkant met de dag slechter uit gaat zien, wordt vaak aangehaald. Dat Van den Doel er verder vaak een kritische mening op nahoudt over veel andere zaken in Weesp, voedt het vuurtje verder. Hij wordt uitgemaakt voor negatieveling en zeurpiet.

Van den Doel reageert maandag op de discussie. Hij vindt het jammer dat hij zo de wind van voren heeft gekregen. De factuur is met name een statement geweest richting de gemeente om aan te tonen dat er een aantal zaken bij de gemeente niet op orde zijn. Hij voelt zich in de kou gezet in de aanloop naar de kermis. Onvoorstelbaar, zo meent Van den Doel, dat de ondernemers niet beter zijn betrokken bij een aantal beslissingen. De kermis was een voldongen feit, de afsluiting van de straat ook en dat de winkels slechter bereikbaar werden per auto, dat was de zaak van de ondernemers zelf. Ook snapt hij niet dat de kermis wordt georganiseerd door de VVV, terwijl die bezig moeten zijn met toeristen. Een typisch voorbeeld van hoe het in Weesp is geregeld, zo meent hij. Die winkel huurt hij overigens: de buitenkant is een zaak van de verhuurder, vindt hij.
Van den Doel heeft overigens nog niets over zijn factuur gehoord en gaat er daarom vanuit dat die gewoon wordt betaald. Dat hoeft niet met een zak geld: hij stelt voor de rekening te vereffenen met de jaarlijkse gemeentelijke aanslagen. De rekening komt daardoor niet rechtstreeks bij de Weespers te liggen, want volgens Van den Doel is er bakken met geld opgehaald met de kermis. De gemeente rekent precario voor elke attractie en kraam. Op het stadhuis wordt de discussie op de voet gevolgd, men laat weten de factuur te hebben ontvangen.

De gemeente heeft de claim doorgestuurd naar de juridische afdeling

De gemeente gaat de discussie niet in de media aan en heeft de claim van de ondernemer neergelegd bij juristen. Van den Doel krijgt nog een reactie op zijn rekening.