Alida Smeekes 1939 - 2014.
Alida Smeekes 1939 - 2014. Foto: Fam. Smeekes

Van bijstandsmoeder tot armoededeskundige

door Marieke van Veen

WEESP - Alida Smeekes is overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

De Weespse heeft zich 35 jaar lang ingezet voor de zwakkeren in de samenleving; eerst lokaal, maar later ook op internationaal niveau.

In 1979 richtte zij in Weesp het Komitee Vrouwen en de Bijstand 'Handsaam' op. In 1984 stond ze aan de wieg van de Stichting Landelijk Kaderwerk Uitkeringsgerechtigden, waar ze ook als docent aan verbonden was.

Sinds 1991 was ze voorzitter van het European Anti-Poverty Network Nederland, een lobbynetwerk van en voor armlastigen. In deze functie nam ze deel aan werkgroepen en stuurgroepen op het gebied van sociale zekerheid in Europa. Ook werkte ze voor de EAPN mee aan verschillende edities van de Europese Top der Armen.

In 2005 werd Alida Smeekes in het Weesper stadhuis door toenmalig burgemeester Hofkamp benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Na de plechtigheid liet ze aan het WeesperNieuws weten erg blij te zijn met de blijk van waardering. Als armoedebestrijder had ze vaak kritiek op overheidsbeleid. Dat diezelfde overheden haar daar toch ook om respecteerden en waardeerden, was voor haar heel belangrijk.

Vanuit de hele wereld ontvangt de familie steunbetuigingen

De Weespse is tot kort voor haar dood actief gebleven in de armoedebestrijding. "Zelfs tijdens haar ziekte bleef ze zich inzetten", vertelt haar dochter Anuschka. "Had ze 's ochtends een behandeling in het ziekenhuis, ging ze 's middags gewoon naar Brussel voor een bespreking. En 's avonds ging ze dan rustig nog op pad om een People Experiencing Poverty-conferentie voor te bereiden."

Alida Smeekes' betrokkenheid kwam voort uit haar eigen situatie. Als gescheiden moeder met jonge kinderen belandde ze in de jaren zeventig in de bijstand. Ze ontdekte: wie in armoede leeft dreigt niet volwaardig te kunnen meedraaien in de maatschappij met sociale uitsluiting als gevolg. Ze besloot zich hiervoor in te gaan zetten. Haar bevlogenheid en deskundigheid bleven niet onopgemerkt. "Er belde wel eens een minister of een staatssecretaris om haar om advies te vragen", blikt dochter Anuschka terug.

De Weespse reisde de hele wereld over om als gastspreker of deskundige conferenties bij te wonen. Er komen dan ook vanuit de hele wereld steunbetuigingen binnen.

Alida Smeekes overleed vrijdag op 74-jarige leeftijd. De uitvaart is vrijdag 22 augustus in Amsterdam.