Hawre Rahim zoekt steun voor vluchtelingen via Facebook.
Hawre Rahim zoekt steun voor vluchtelingen via Facebook. Foto: Christian Pfeiffer

Hawre Rahimi: 'Ik kan niet zwijgend toekijken en niets doen'

Weesp – Voordat Hawre Rahimi ondernemer en raadslid in Weesp kon worden, moesten hij en zijn familie uit Irak vluchten voor hun leven. Zwijgend toekijken bij het leed van honderdduizenden mensen die nu op de vlucht zijn voor het geweld van ISIS kan hij dan ook niet. Vorige week begon Rahimi een hulpactie op Facebook.

door Ruth van Kessel

'Help Yezidische Koerden' krijgt de actie als naam mee, maar de Weesper wil veel meer mensen dan alleen Yezidische Koerden helpen in het rampgebied: 'Of mensen nu Yezidi zijn, christelijk, joods, moslim, Arabisch of atheïst, wat maakt het uit? Als je gevlucht bent omdat anderen je willen vermoorden en onrecht aandoen, heb je hulp nodig, ongeacht je achtergrond. Met deze hulpactie kan ik die hulp bieden."

Zelf een gevluchte Koerd uit Iraaks Koerdistan in de tijd van de Irak-Iranoorlog weet Hawre Rahimi wat het betekent om ontheemd te zijn. Om je weken in de bergen te moeten verschuilen en je eten bij elkaar te scharrelen. Met angst als eeuwige metgezel, niet wetend wat je aantreft als je weer terugkeert naar je huis. Het is aan het doortastende optreden van zijn vader te danken dat het gezin een chemische gifgasaanval van Sadam Hoessein op Sardasht in 1987 overleefde en dat na hun vlucht Rahimi de kans kreeg om zich te ontwikkelen. Nu is hij in Weesp met zijn bedrijf Cynax een succesvolle ondernemer en sinds kort gemeenteraadslid voor de WSP. Een betrokken mens. Rahimi: "Met mijn netwerk in Nederland en mijn familiebanden in Koerdistan heb ik zo veel mogelijkheden om te helpen en iets voor de mensen te kunnen betekenen, daar mag ik niet aan voorbij gaan. Wie mij wil helpen de vluchtelingen te helpen kan terecht op www.facebook.com/helpyezidikoerden; alle hulp is welkom."

Hoe gaat het met de hulpactie?
"De reacties op Facebook zijn hartverwarmend. Eigenlijk gaat het nu vooral om het inzamelen van geld. Wim Bos van Bos Transport bood al spontaan zijn medewerking aan en Max Veenstra, een andere vriend van mij, heeft met zijn organisatie Hrif Global Aid, al hulpgoederen gereed staan. Het gaat er nu om om de spullen op een goede manier bij de slachtoffers te bezorgen. En dat kost geld."

Welke hulp is nodig?
"Ik heb het voordeel dat ik veel familieleden en contacten heb in het gebied en in Koerdistan. Zo kan ik mensen vragen wat ze nodig hebben en niet in het wilde weg maar wat sturen. Nu gaat het vooral om matrassen, schoenen, kleding en medicijnen waar behoefte aan is. Ik zorg dat ik zelf aanwezig ben als het eerste transport aankomt; dan kan ik de organisatie in handen nemen en erop toezien dat de spullen op de goede plek terechtkomen. Dat is voor nu, voor op de korte termijn. Op de lange termijn wil ik ervoor zorgen dat vluchtelingen een toekomstperspectief krijgen: dus zorgen voor een school voor kinderen, mensen ondersteunen met een microkrediet om een onderneming te beginnen en perspectief bieden. Dit initiatief moet dan ook een stichting worden. Maar dat is een volgende stap, nu gaat het om de eerste noodhulp."

'Ik wil alle vluchtelingen helpen, ongeacht hun achtergrond'

Hoe kijk je tegen de situatie in Koerdistan aan?
"Wij Koerden zijn een volk van 8000 jaar oud en kennen eigenlijk alleen maar eeuwenlange onderdrukking. We hebben meer dan 70 genociden overleefd. Ook nu staan de Koerden in de vijf landen waarin ze leven onder druk. Na de Irak-Iranoorlog in de jaren tachtig is er wel relatieve rust gekomen, maar om te zeggen dat Koerden daar in vrijheid leven: nee. Volgens informatiebronnen zijn de jihadstrijders van ISIS oud-Sadam Hoesseinaanhangers en de wreedheden van die oorlog worden nu door ISIS herhaald. En die zijn erg, dat kan ik u verzekeren."

Met als dieptepunt de chemische gifgasaanval op je geboortestad?
"Dat ik het heb mogen overleven is te danken aan mijn vader. Als anesthesist in het ziekenhuis herkende hij de knoflooklucht die daarbij vrijkwam en wist meteen dat er iets ernstigs aan de hand was: hij is snel naar huis gegaan, heeft ons kinderen in de auto gegooid, met natte handdoeken over ons heen. Ik zie nog mijn oom voor me die kotsend thuiskwam. Kinderen op straat met blaren, die begonnen te spugen en binnen een half uur stierven. Het gifgas tast namelijk direct je vitale organen aan. Die dag zijn er zeker duizend slachtoffers gevallen, maar nu nog worden er in Sardasht kinderen geboren met afwijkingen en hebben mensen ademhalingsproblemen."

Je weet dus heel goed wat vluchten is?
"Tijdens de Irak-Iranoorlog heb ik als kind perioden meegemaakt dat we maanden in de bergen verstopt zaten om te overleven. Dat was niet zo nijpend als het nu is op de berg Sinjar, waar 40.000 Yezidische Koerden zich hebben teruggetrokken en verhongeren, maar ook wij hadden niets toen wij moesten vluchten en onderduiken. Hoe dat is, is niet te beschrijven. Als 11-jarige ben ik met ons gezin uiteindelijk Iraaks Koerdistan helemaal ontvlucht en heb ik in Nederland een mooie toekomst gekregen."

Hoe is jouw contact met de Koerden in het gebied?
"Ik heb veel familieleden in zowel Iraans als Iraaks Koerdistan. Het Koerdisch gebied is 15 keer zo groot als Nederland en familiebanden gaan over de grenzen heen. Met ongeveer 50 miljoen Koerden zijn wij het grootste volk ter wereld zonder land. Dat verdienen wij niet. Ik heb familie in de Peshmerga zitten, de verzetsgroep die strijdt tegen ISIS. Maar ook heb ik familie in de Koerdische regering die ik ook wil betrekken bij deze hulpactie. Het gaat om de toekomst van Koerdistan."

Kan ISIS overwonnen worden?
"Absoluut. Het Koerdische verzetsleger Peshmerga blijft zich inzetten voor het Koerdische volk, ondanks het feit dat de strijders al acht maanden geen loon meer hebben ontvangen dankzij het beleid van de onlangs afgezette Iraakse premier Maliki. Ze hebben zelf niets, maar blijven strijden voor hun volk. Het is een stabiele groep, al zeggen de media anders. Peshmerga krijgt nu ook hulp vanuit de Verenigde Staten en Frankrijk, die zich ook niet kunnen permitteren dat de ISIS gaat winnen. Die hulp is goed en uiteindelijk zal ISIS weer worden teruggedrongen."

En je levert een bijdrage vanuit Weesp?
"Eerst denk je: wat kan ik doen? Ik woon in Weesp, heb drie kinderen, een bedrijf en ik ben gemeenteraadslid. Hartstikke druk dus. Maar toen mensen om mij heen begonnen te vragen naar de situatie en zoals Wim Bos spontaan hun hulp aanboden, wist ik: Hawre, je moet in actie komen. En dat doe ik nu. Ik heb in allerijl de Facebookpagina aangemaakt en nu moet het gaan rollen. Een interview als dit is al een volgende stap om mensen in beweging te brengen. Als ondernemer weet ik alles van organiseren, dus dat komt wel goed. Het gaat er nu om de vluchtelingen te helpen overleven en op de langere termijn een toekomstperspectief te bieden. Daar zet ik mij voor in, met hart en ziel. Mensen die willen steunen kunnen terecht op www.facebook.com/help-yezidi-koerden. Alvast heel hartelijk bedankt!"