De Weesper brandweer nam de ALS Ice Bucket Challenge op deze manier aan.
De Weesper brandweer nam de ALS Ice Bucket Challenge op deze manier aan.

IJswateractie gaat door heel Weesp

WEESP - De ene Weesper na de andere stort vrijwillig een bak ijswater over zich heen. De ALS Ice Bucket Challenge: er is geen ontsnappen aan. De actie levert geld op voor onderzoek naar de dodelijke ziekte ALS in de hoop een medicijn te vinden. Wie te maken heeft gehad met ALS ziet het met dubbele gevoelens aan.

door André Verheul

Oorspronkelijk is de uitdaging om óf geld te doneren voor ALS-onderzoek óf een bak ijswater over je heen te gooien. Maar in bijna alle gevallen wordt er én gestort én een bak ijswater uitgestort, zo blijkt in de vele tientallen filmpjes met ijskoude douches die alleen al door Weespers zijn gemaakt. We komen de natte pakken in allerlei netwerken tegen: van jong tot oud, soms met de hele sportploeg of het hele brandweerkorps tegelijk. Niet iedereen pakt een bak water: een vrijwillige donatie is immers genoeg. Nu is ook onze waarnemend burgemeester Van Bochove genomineerd. Gaat hij, net als zijn Amsterdamse collega Van der Laan, de uitdaging aan?

ALS Nederland is blij met de hype. De NOS meldde gisteren dat de stichting deze maand al 14.000 donaties heeft gekregen. Normaal gesproken zijn dat er 200 per maand. Over de verwachte opbrengst is geen zinnig woord te zeggen, want door de topdrukte loopt de verwerking achter. Volgens De Telegraaf werd in Amerika in één maand tijd meer geld voor ALS-onderzoek opgehaald dan in heel 2013.

Kritiek
Er klinkt ook kritiek. Zo is het met al die filmpjes wel een erg vrolijke boel geworden rond deze dodelijke ziekte. Om die reden liet Irma Nederlof een uitnodiging om aanwezig te zijn bij een Ice Bucket Challenge bij de sporthal in Weesp aan zich voorbij gaan. Haar man Rien, in Weesp bekend als gymleraar en voetbaltrainer, overleed in 2008 aan de gevolgen van ALS. Door de Ice Bucket Challenge wordt ze meer dan haar lief is geconfronteerd met het vroege overlijden van haar man. Ze gaat ermee akkoord om er in dit artikel toch iets over te zeggen. "Het is mij te lacherig. Ik heb het er heel erg moeilijk mee. Aan de andere kant: Rien is al bijna zes jaar dood en ze zijn met het onderzoek naar een medicijn nog geen stap verder. Dus natuurlijk is het goed dat er zo veel geld wordt ingezameld. Het is zo dubbel."