Het Casparus College wordt momenteel geleid door Adriaan Nagel uit Koog aan de Zaan.
Het Casparus College wordt momenteel geleid door Adriaan Nagel uit Koog aan de Zaan. Foto: Marieke van Veen

'We blijven onze leerlingen volgen, ook als ze van school zijn'

WEESP - De schoolleiding van het Casparus College is vernieuwd. Na het ontslag van Paul Blonk besloot de Gooische Scholen Federatie een frisse start te maken. Er werden een nieuwe (tijdelijke) directeur én twee nieuwe afdelingsleiders aangesteld. Op dit moment wordt de school geleid door Adriaan Nagel uit Koog aan de Zaan. Hij vertelt vol passie over zijn vak, maar over de kwestie Blonk praat hij niet graag.

door Marieke van Veen

Een interne interim?
"Sinds 2008 werk ik bij de Gooische Scholen Federatie (GSF-red.) als locatiedirecteur van De Fontein in Bussum. En sinds maart ben ik dus ook directeur van het Casparus College. Het is niet de meest ideale situatie, maar het was belangrijk om op korte termijn een vervanger te hebben die zowel de school als de organisatie goed kent. Voordat een interim van buitenaf is ingewerkt, ben je zo een paar maanden verder. Ondertussen zijn we bezig met het opstellen van een profiel voor de vacature voor een nieuwe, vaste directeur."

Paul Blonk is al sinds half februari weg. Waarom pas nu een vacature?
"In het onderwijs zijn er maar paar momenten om een nieuwe directeur te benoemen: aan het begin van het schooljaar of aan het begin van het kalenderjaar. Stel je voor dat de nieuwe directeur niet heel ervaren is of de school nog moet leren kennen en je staat vlak voor de examens. Dat is niet handig, dat is voor niemand goed. Daarom hebben we destijds besloten na de zomer met de werving te beginnen zodat we hopelijk begin 2015 iemand kunnen benoemen."

U gaat weer fulltime naar Bussum?
"Dat is de bedoeling, Maar wie weet wat er tussendoor komt? Ik word wel vaker ingeschakeld voor een interimklus. Het past me ook wel. Ik ben niet het type om op de winkel te passen, ik wil van toegevoegde waarde zijn."

Wat is die toegevoegde waarde?
"Ik werk al dertig jaar in het onderwijs en ken het klappen van de zweep. Mijn taken zijn: zorgen voor structuur, zorgen voor continuïteit en zorgen voor onderwijs van gegarandeerde kwaliteit. Alles wat in de school gebeurt moet weldoordacht en met iedereen goed besproken zijn. De neuzen moeten dezelfde kant op staan en nog belangrijker: de voeten moeten dezelfde kant op gaan."

Kende u het Casparus College al?
"Binnen de GSF leggen we visitaties bij elkaar af. Dat betekent dat we bij elkaar op bezoek gaan om te kijken hoe de school is georganiseerd en vervolgens meedenken over wat er beter kan. In november 2013 was het Casparus College aan de beurt. Ik kende de school hierdoor dus al, en kende ook de problematiek en het type leerling."

In hoeverre verschillen uw scholen?
"De Fontein is een vmbo-T-school - een mavo - met daarbij een havo-onderbouw. Het Casparus College is een beroepsgerichte vmbo. Ook merk je dat je in een ander voedingsgebied zit. Op De Fontein zitten vooral kinderen uit 't Gooi, terwijl op het Casparus College ook veel kinderen uit Diemen en Amsterdam-Zuidoost zitten."

Uw voorganger Paul Blonk was altijd bezig de school aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. Gaan jullie verder waar hij gebleven was?
"Paul Blonk had een hele scherpe neus voor ontwikkelingen binnen het onderwijs. Een paar maanden voor zijn ontslag heeft hij de school nog laten verbouwen. Dat past naadloos in wat er momenteel binnen het vmbo gaande is. In 2016 worden er namelijk nieuwe examenprogramma's ingevoerd. Sectoren maken plaats voor profielen. Met de nieuwe praktijkplaza's zijn we al een heel eind op de goede weg. Dus in die zin zetten we de lijnen die Paul Blonk heeft uitgezet voort. Waarom ook niet? Die lijnen heeft hij immers samen met het college van het bestuur uitgezet."

Waar ligt er verder nog een belangrijke taak voor de school?
"We moeten de kwaliteit zien vast te houden. We hadden afgelopen schooljaar honderd procent geslaagden in de basisberoepsgerichte leerweg en 98 procent in de kaderberoepsgerichte leerweg. Een prachtig resultaat, maar het is nog mooier als je jaar in jaar uit zo'n fantastisch resultaat hebt. Het is goed voor kinderen als ze naar een school gaan waarmee ze veel kansen hebben, zowel in het vervolgonderwijs als op de arbeidsmarkt. Natuurlijk is het belangrijk als ze op deze school hun diploma halen, maar het is niet het belangrijkste. Ons succes meet je af aan het succes dat ze hierna behalen."

Is dat te meten?
"We hebben goede contacten met de ROC's, zodat we kunnen volgen hoe het de kinderen vergaat. Ook praten we met deze scholen over waar onze leerlingen tegenaan lopen. Het blijkt dat Casparus-leerlingen soms moeite hebben met de grootschaligheid van het ROC. Ze hebben het gevoel in een leerlingenfabriek te belanden. Het Casparus College is een kleine school, iedereen kent elkaar. Dan is dat best wennen."

Wat kunt u daaraan doen?
"Door onze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden. We brengen bezoeken aan ROC's, zodat ze kunnen zien dat er binnen die grote school ook veel kleinschaligheid is. Ze hoeven niet elke dag dat hele gebouw door te sjokken, ze komen in principe alleen in hun eigen sector. Wat ook zijn vruchten afwerpt is ons loopbaanleren. Door leerlingen mee te laten lopen in verschillende beroepen kunnen ze betere keuzes maken. Dat leidt tot minder uitval. Het aantal schoolverlaters is momenteel te verwaarlozen. Dat was een paar jaar geleden wel anders."

Even over de kwestie Paul Blonk. Heeft de school hiervan een knauw gehad?
"Tja, natuurlijk wel. Dat is altijd zo als er iets onverwachts gebeurt. Opeens was Paul Blonk weg en kort daarna zijn ook de teamleiders vervangen. Zij hebben een andere baan aangeboden gekregen binnen de GSF. Beiden hebben op het Casparus College altijd uitstekend werk geleverd, maar het was belangrijk om een nieuwe start te maken. De kinderen hebben de situatie al heel snel aanvaard, die zijn daar heel flexibel in."

Maar ouders hadden toch wel vragen?
"Ook die maakten zich niet zo druk, hoewel ze heel betrokken zijn. Een mooi voorbeeld: binnen de ouderraad waren er ouders waarvan de kinderen afgelopen voorjaar examen hebben gedaan. Toch zeiden die ouders: we blijven nog een paar maanden om de nieuwe ouderraad in het zadel te helpen. Dat is toch fantastisch?"

Ondertussen blijven er vragen. 'Fouten in de leerlingadministratie', wat heeft Paul Blonk volgens jullie gedaan?
"Ik hoef het gelukkig niet uit te leggen. Ik heb van meet af aan het standpunt ingenomen dat ik over de toekomst ga en niet over het verleden. Een goede school is gericht op de toekomst, gericht op kinderen een goede start geven. Paul is de oude schoolleider en geen onderwerp van gesprek meer."

En als een leerling of ouder het vraagt?
"Die krijgen hetzelfde antwoord. Ik heb er ook geen enkele rol in gespeeld. Onze taak als nieuwe schoolleiding is ervoor te zorgen dat het Casparus College een goede en fijne school blijft."