Het team van Hand Made: Daan Hagestein, Wouter van der Linden, Gijs Bergman en Jur Blom.
Het team van Hand Made: Daan Hagestein, Wouter van der Linden, Gijs Bergman en Jur Blom. Foto: Christian Pfeiffer

Blij met Hand-Made, maar zorgen om Tweewielers aan Groeneweg

WEESP – Alleen maar positieve reacties krijgt fietshandelaar Wouter van der Linden op zijn tweede winkel 'Hand-Made', vanaf dit weekend geopend aan het Binnenveer. "Een mooie winkel op een mooie locatie, ik ben er heel blij mee", aldus de trotse eigenaar.

door Ruth van Kessel

Hand-Made opende zaterdag voor het eerst haar deuren op de nieuwe locatie aan het Binnenveer en daarmee is de verhuizing van de winkel van de Groeneweg naar het pand in hartje centrum een feit. Jur Blom is de bedrijfsleider van het filiaal van Van der Linden Tweewielers en het team heeft keihard gewerkt om het pand, waar voorheen de Woonhoeve zat, om te bouwen naar een eigentijdse sportzaak. Van der Linden is trots: "We krijgen alleen maar complimenten van klanten, vooral ook over het feit dat we de gevel en de inrichting van dit pand intact hebben gehouden. De chique huiskamerlook is wel een beetje uit noodzaak geboren, maar is juist misschien ook wel leuker dan een moderne, strakke fietswinkel."

Wat is Hand Made voor een winkel?
"Ik noem het een sportwinkel, volledig gerelateerd aan de fietssport. Bij Hand Made kun je terecht voor sportfietsen, racefietsen, mountainbikes en triatlonfietsen, maar ook voor de kleding, accessoires, schoenen, helmen en zelfs voeding die bij de sport hoort. In dit pand kunnen we ons assortiment veel mooier en beter presenteren dan in het vorige pand aan de Groeneweg."

Sportfietsen hebben de toekomst?
"In 2008 ben ik in het pand naast Van der Linden Tweewielers aan de Groeneweg begonnen met sportfietsen omdat er duidelijk behoefte aan was in deze regio. Een goede stap zo blijkt nu, want de groei zet maar door. Neem nu de triatlon, dat is booming in Weesp, Almere en Amsterdam en heb je gezien hoeveel kinderen er meededen aan de kindertriatlon? Ik denk dat de kindertriatlon straks even groot wordt als de gewone triatlon. Het triatlonvirus is niet meer te stoppen in Nederland."

Dus blij met deze stap?
"Iedereen in Weesp weet wel dat het mijn ideaal was om met Hand-Made en Tweewielers, samen in een pand een grote fietswinkel te realiseren met twee verdiepingen op de plek waar voorheen Black&White zat. Dat is me niet gegund."
Een geldkwestie?
"Geld en vooral een gebrek aan visie bij de gemeente. Toen de discussie rond het winkelcentrum in een patstelling zat, heb ik in 2012 het pand aan de Groeneweg gekocht. Toen de plannen weer uit de kast werden gehaald, nam de projectontwikkelaar mij niet serieus als onderhandelingspartner: wilde ik op de door mij beoogde plek beginnen, was ik op basis van vage schetsen zes ton verder. Dat risico kon ik als ondernemer niet nemen. Ik neem het de gemeente kwalijk dat ze mij niet heeft gesteund en zich alleen blind heeft gestaard op het aanzicht van de Achtergracht. De situatie aan de Groeneweg wordt straks een grote puinhoop."

'De huiskamerlook is uit nood geboren, maar ik vind het juist heel mooi'

Leg eens uit?
"De ingang van het nieuwe winkelcentrum komt aan de Groeneweg te liggen, waardoor de verkeersdruk daar heel groot wordt. Voor Tweewielers betekent het dat de winkel wordt weggedrukt: geen ruimte meer aan de achterzijde voor bevoorrading, afvalcontainers naar de voorzijde en een smal pad voor fietsers om de werkplaats aan de achterzijde te bereiken."

Met welke gevolgen?
"Een groot verkeersdrama. De toekomst zal het uitwijzen, de gemeente doet tot nu toe niets. Ik hoop dat dat verandert. Voor nu ben ik vooral erg blij met Hand-Made: dat is een goede stap, daar lacht de toekomst ons toe."