'Helena' door Theatergroep Aluin op eigen wijze gespeeld.
'Helena' door Theatergroep Aluin op eigen wijze gespeeld.

City opent met voorstelling 'Preview' het theaterseizoen

WEESP - Met een afwisselende theaterprogrammering vol grotere en kleinere namen, koffieconcerten op zondagmorgen en een gloednieuw filmdoek voor het Filmhuis maakt theater City of Wesopa zich op voor een sprankelend theaterseizoen. De voorstelling 'Preview' brengt Weesp alvast in de juiste stemming

door Ruth van Kessel

Dit jaar pakt de City meteen wel heel groots uit aan de start van het seizoen 2014-2015. In de aanloop naar maanden vol theatergenot wisten de programmeurs al Youp van 't Hek te strikken voor Weesp. Een schot in de roos, want de kaartverkoop voor deze try-out op 8 september was binnen een paar uur uitverkocht. Met de voorstelling 'Preview' op zaterdag 13 september gaat het theaterseizoen helemaal goed van start: een zestal artiesten (groepen) laat in 'Preview' al een klein gedeelte van hun voorstelling zien, zodat het publiek kan proeven van wat de artiest te bieden heeft. Als het naar meer smaakt, kan er die avond meteen een kaartje voor de volledige voorstelling gekocht worden. De voorstelling wordt aan elkaar gepraat door Weesper Erik Jobben, bekend als voormalig lid van de cabaretgroep Niet Schieten! Hun opwachting maken in 'Preview': Theatergroep Aluin met hun bewerking van het Griekse dram 'Helena', winnaar van 'De Grote Prijs van Nederland' singer-songwriter Jeroen Kant, cabaretier Pepijn Schoneveld, de Bende van Beuving - in Preview treedt zanger en cabaretier Ernest Beuving nog alleen op, maar tijdens de echte voorstelling op 30 januari zingt hij samen met The City Singers, het huiskoor van de City of Wesopa - Maartje en Kine met hun vele muziekinstrumenten, en Trio Bier, in Weesp geen onbekende.

In de pauze van 'Preview' speelt Weesper musicus Otto Kruisdijk op de piano als opwarmertje voor de vijf zondagse koffieconcerten die City of Wesopa dit jaar voor het eerst organiseert. 'Preview' speelt op zaterdag 13 september om 20.30 uur. Kaarten à € 10,- zijn verkrijgbaar via de website. Wie zich nu aanmeldt als 'Vriend van City of Wesopa' krijgt een vrijkaartje. Het belooft een afwisselende avond te worden, bedoeld om het publiek te prikkelen voor het komende seizoen.

Voor elk wat wils
In het programmaboekje van de City of Wesopa zijn alle voorstellingen terug te vinden. En volgende week wordt er bij het WeesperNieuws een illustratieve programmakrant huis-aan-huis verspreid met de programmering van het theater tot en met januari. Daarnaast vindt u alle activiteiten ook wekelijks terug in de agenda van het WeesperNieuws.

Een kleine greep uit het aanbod:

'Preview' geeft een voorproefje van het nieuwe seizoen

Muziek
In RJ Solo vertelt musicus Robert Jan Stips over zijn muziekverleden met de Nits, Golden Earring en andere Nederpop-collega's en speelt hij bekende nummers op verzoek.
Duo Mrs. Hip waarin Simone Roerade zingt, van soul tot funk.
Local Heroes, een band die uitnodigt om mee te zingen, van Hollands populair tot soul en rock&roll.

Toneel
Sabri Saad houdt met 'Pax Hominis' een monoloog gebaseerd op de 'Mensheid zij geprezen' van Arnon Grunberg.
Toneelgroep Nieuw West, provocatieve theatermakers met de voorstelling 'De Avond'.

Cabaret
Erik Koller, een theaterfenomeen die zonder woorden heel veel zegt. Slapstick, mime en cabaret.
De Bloeiende Maagden met 'Toen neuken nog heel gewoon was'.
Johan Goossens, met zijn kijk op het onderwijs in 'Leer mij de mensen kennen'.
De programmeurs van de City of Wesopa zijn blij met het programma van dit seizoen. Voor vrijwilliger Ben Goes is het de eerste keer dat hij er aan meewerkt. Goes: "De programmering was een megaklus, maar ontzettend leuk om te doen. Ik ben trots op wat we naar Weesp hebben kunnen halen. De City blijkt een aantrekkelijk theater voor artiesten en daar mag Weesp trots op zijn. Ook op de groep vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maakt."

Robert Jan Stips neemt publiek mee naar de Nits en Golden Earring.