Zondag is de 25 editie van de WeesperNieuws Triatlon, de start is in Smal Weesp.
Zondag is de 25 editie van de WeesperNieuws Triatlon, de start is in Smal Weesp. Foto: Brian Elings

Klaar voor de start

WEESP - Stilte voor de storm. Over vier dagen is de WeesperNieuws Triatlon, maar de coƶrdinatoren van de Stichting Triatlon Weesp krijg je niet meer gek. Het is de 25e editie van dit sportfestijn, dus ervaring en routine genoeg. Kortom, alles is klaar voor de start.

Het wordt pas echt spannend als zondag om even over 12.00 uur het (eerste) startschot klinkt. In deze jubileumeditie wordt dat gegeven door burgemeester Bas Jan van Bochove. Met het geraas van een waterval zullen daarna tweehonderd triatleten zich een weg banen door Smal Weesp voor de eerste discipline: 1 kilometer zwemmen. Daarna volgen 40 kilometer fietsen over bedrijventerrein Noord en 10 kilometer hardlopen door het centrum en Aetsveld. De finish van deze kwarttriatlon is voor het stadhuis. Om 13.30 uur klinkt er nog een startschot: dan vertrekt het tweede veld van tweehonderd atleten.

Zondag 25e editie WeesperNieuws Triatlon

Bij elkaar dus vierhonderd deelnemers, het maximum dat het parcours qua veiligheid aankan.

Weespers
Voor deze 25e editie heeft zich een recordaantal van 209 Weespers ingeschreven. Een flink aantal van hen heeft moeten afzeggen: blessures of toch niet goed genoeg getraind. Op dit moment zijn er 175 Weespers die zich aan de start zullen wagen, onder wie 33 dames.
De verwachting is dat Mark Hamersma en Menno Koolhaas zullen strijden om de eerste plaats. Mark (uit Veendendaal) is lid van het TTW Eredivisieteam en Menno (inmiddels woonachtig in Sittard) is de titelverdediger. Ook Omar Brons uit Almere kan zich in die strijd mengen. Het zou mooi zijn als de snelste Weesper bij dit drietal in de buurt kan blijven. Maar wie zal dat zijn? Barry Dooper is scherp en wil per se voor de 9e keer de snelste Weesper zijn, wat hem solorecordhouder maakt. Hij zal dan Robert Parinussa voor moeten blijven. Die draait een uitstekend seizoen, vertrekt hierna voor twee jaar naar Australiƫ en wil nog graag wat laten zien. De aanstormende talenten Tim en Daan Jacobs onderstrepen dit seizoen hun potentie, maar kunnen zij nu al de gevestigde orde bedreigen? Bij de Weesper vrouwen zullen de TTW-teamgenoten Paula van der Pouw en Astrid de Graaf opnieuw strijden om de Weesper bokaal.

Op Radio Weesp en WeesperNieuws.nl is er de hele dag verslag. Op weespertriatlon.nl staat de actuele startlijst (onder 'deelnemers').