De wethouders van Weesp, rechts Astrid Heijstee.
De wethouders van Weesp, rechts Astrid Heijstee. Foto: Christian Pfeiffer

Burgemeester en wethouders gaan burgerspreekuur houden

WEESP - B en W gaan een maandelijks burgerspreekuur houden. Deze bijeenkomst vindt elke tweede dinsdagavond van de maand plaats in een ander deel van Weesp. Wethouder Astrid Heijstee geeft uitleg.

door Marieke van Veen

Wat willen jullie hiermee bereiken?
"We willen weten wat er leeft onder Weespers. Hebben ze suggesties, klachten, plannen? We horen het graag. Door zelf met deze mensen om tafel te gaan zitten, komt al die input direct bij ons terecht."

Waar bleven die ideeën en suggesties voorheen dan?
"Weespers die ons willen spreken konden én kunnen altijd een afspraak maken. Dat gebeurt ook regelmatig. Maar dan gaat het vaak om Weespers die de weg in het stadhuis al weten. Wij hebben het idee dat er ook veel goede plannen leven onder de mensen voor wie de drempel te hoog is. Die barrière willen we wegnemen en daarom trekken we nu de wijk in."

Waarom geen inloopspreekuur, dat is nog laagdrempeliger?
"Omdat we dan al wat voorwerk kunnen doen. Als we weten waar mensen voor komen, kunnen we ons alvast in het onderwerp verdiepen. Dan kunnen we misschien meteen al antwoord geven. Dat voorkomt ook teleurstellingen en irritatie bij de burger."

Jullie zijn steeds allemaal aanwezig?
"Aan de hand van de aanmeldingen bekijken we per keer wie van ons er zullen zijn. Het ligt er maar aan waar mensen het met ons over willen hebben. Er is geen maandelijks thema of zo, alle suggesties, klachten en plannen zijn welkom. Dat ligt anders bij de burgerinitiatiefbijeenkomsten die we eens per kwartaal willen gaan houden. Dan bedenken we vooraf een onderwerp en nodigen we gericht mensen en organisaties uit."

Hebben jullie wel tijd om met al die suggesties, klachten en tips aan de slag te gaan?
"Dat ligt er een beetje aan wat er allemaal uitkomt. Sommige vragen zullen we direct kunnen beantwoorden, sommige initiatieven zullen we alleen maar hoeven faciliteren. Maar soms zullen we eerst iets moeten uitzoeken of toetsen. We komen er hoe dan ook bij de mensen op terug."
Het maandelijks spreekuur is elke tweede dinsdag van de maand. Het eerste spreekuur staat gepland voor dinsdag 9 september van 17.30 tot 19.00 uur in het stadhuis. Een afspraak maken kan telefonisch via het bestuurssecretariaat: 0294-491 391.

'Voor sommige mensen is de drempel van het stadhuis te hoog'

Wanneer, waar en waarover de eerste burgerinitiatiefbijeenkomst zal plaatsvinden, is op dit moment nog niet bekend.