Een staaltje binnenstedelijk bouwen. Onderin de Jozefschool en het schoolplein, rechts de Stationsweg, links de Vorsselmanstraat.
Een staaltje binnenstedelijk bouwen. Onderin de Jozefschool en het schoolplein, rechts de Stationsweg, links de Vorsselmanstraat.

Weespergilde is klaar; bewoners verhuizen naar straat Buitenhof

WEESP - Twee jaar duurde de bouw van het nieuwbouwproject Weespergilde achter de Blomstraat. Maar nu is het klaar. Afgelopen donderdag ontvingen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe huis. Buitenhof, zo heet de wijk met 42 woningen en hiermee heeft Weesp er een nieuwe straatnaam bij.

door Ruth van Kessel

Patrick Simons is samen met zijn vrouw Ariene en zoon Roy een van de eerste bewoners, die nu ze de sleutel hebben hun nieuwe huis binnen korte tijd kunnen betrekken. Ze kunnen niet wachten, twee jaar hebben ze op deze dag gewacht. Voor buurvrouw Esther Pieters en haar gezin duurt het wachten nog wat langer: zij krijgen over twee weken de sleutel. De voorpret is er niet minder om.

Patrick, wanneer ga je verhuizen?
"Over drie weken is het plan. En dat moet lukken. Er zijn nog een aantal kleine opleverpuntjes die aandacht nodig hebben, de keuken moeten we plaatsen en dan natuurlijk nog het nodige stuc- en schilderwerk. Maar dat maakt allemaal niet uit, het is superleuk om de puntjes op de i te zetten en alles naar onze zin te maken. Ik kan niet wachten tot het zover is en we eindelijk kunnen verhuizen."

Eindelijk weer een eigen huis?
"Klopt. Ons vorige huis in Aetsveld hadden we heel snel verkocht en moesten we in november 2012 verlaten. Sindsdien woonden we steeds op tijdelijke adressen. Prima hoor, maar nu wel heel fijn dat aan die periode een einde aan komt."

Esther, ook blij dat het zover is?
"Wij krijgen over twee weken de sleutel, maar donderdag mochten we bij de eerste opleveringen al rondkijken. Het is echt prachtig geworden allemaal, nog mooier dan we hadden gedacht."

'Nog de laatste dingen en dan kunnen we eindelijk verhuizen'

Niet te vol en dicht op elkaar?
"Dat is inderdaad een veelgehoorde kritiek op dit project. De huizen zouden te dicht op elkaar staan en er zou daardoor weinig privacy zijn. Volgens mij gaat dat helemaal meevallen. Ik vergelijk het met het wonen aan de Middenstraat, waar we nu ook alweer een tijd heel prettig hebben gewoond. Aan de voorzijde deel je de straat gemeenschappelijk met elkaar en is er burencontact. Wil je dat niet, dan is er aan de achterzijde in de tuin ruimte om je privé terug te trekken. Het beste van twee werelden."
Wat maakt deze wijk zo aantrekkelijk?
Patrick: "Ik ben een geboren en getogen Weesper en heb vroeger aan de Nieuwstad gewoond. Ik wist altijd al dat ik weer terug wilde naar het centrum, ik miste het echt toen we in Aetsveld woonden. Nu betekent wonen in het centrum dat je veelal te maken krijgt met een ouder huis met veel onderhoud en dat je problemen hebt met parkeren. Niet ideaal voor ons. Dus toen Weespergilde zich aankondigde wisten we dat dit een buitenkans was: een nieuwbouwproject, leunend tegen het centrum en een parkeergarage: wat wil een mens nog meer?" Esther: "Wij hoorden Patrick zo enthousiast over dit project praten dat wij ons ook zijn gaan oriënteren. We komen nu een rijtje uit elkaar te wonen, dat wordt vast heel gezellig."

Weespergilde voelt als een dorp in een stadje?
Patrick: "Daar lijkt het inderdaad een beetje op. De 42 woningen staan als in een wijkje bij elkaar en zijn naar elkaar toe gericht. Ook de tuinen zijn naar binnen gericht en als je daar in staat heb je weinig notie van je omgeving. Heel beschut allemaal."
Esther: "Dat je je midden in het centrum niet druk hoeft te maken over parkeren is natuurlijk ook uniek. De parkeergarage is een prima oplossing. We hebben heel veel zin om in het Weespergilde te gaan wonen. De champagne staat al koud."