Bart Kok is docent saxofoon bij Globe CKC en geeft les in Fort Ossenmarkt.
Bart Kok is docent saxofoon bij Globe CKC en geeft les in Fort Ossenmarkt. Foto: Ruth van Kessel

Avondje jazz met saxofonist Bart Kok in het fort

WEESP - Zomaar een avond genieten van jazzklanken in een historische omgeving? Dat kan. Op zaterdag 20 september treedt Bart Kok & Friends op in Fort Ossenmarkt. Aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis.

door Ruth van Kessel

Bart Kok is saxofonist en zeker geen onbekende in Weesp. Al sinds 1996 is hij muziekdocent bij Globe CKC en heeft in die hoedanigheid veel Weesper leerlingen de liefde voor de saxofoon bijgebracht. Het concert waarbij hij in zijn geliefde Fort Ossenmarkt optreedt met pianist Jeroen van Helsdingen, zangeres Mirjam Verheem en gitarist Maurice Rugebregt, voelt voor hem als een thuiswedstrijd. Het concert wordt aangeboden door Cultuur Collectief Fort Ossenmarkt in het kader van de Stellingmaand.

Wat kunnen we verwachten?
"Een heerlijk avondje onvervalste jazz in de intieme sfeer van het fort. De ruimte waarin we spelen is niet heel groot - met 50 mensen is het wel vol - maar heeft een bijzondere sfeer en een buitengewone akoestiek. Vorig jaar heeft Bart Kok & Friends hier ook al opgetreden en dat is heel goed bevallen."

Het fort als een thuiswedstrijd?
"Ik ben in 1996 begonnen met het geven van saxofoonlessen aan kinderen en volwassenen in Fort Ossenmarkt. Deze locatie heeft zijn eigen unieke sfeer en ik geniet er nog altijd van dat ik hier mag zijn."

Waar komt de liefde voor de saxofoon vandaan?
"Als kind speelde ik op de klarinet. En zoals dat vaak gaat met jongeren wilde ik op een gegeven moment wat anders. Popmuziek had in die tijd vooral mijn aandacht en al is dat niet zo gebruikelijk, maar juist de rol van de saxofoon in die muziek vond ik prachtig. Later richtte ik mij op grote saxofonisten als John Coltrane, Toni Holt en natuurlijk Hans Dulfer."

Met die laatste trad u ook op?
"Dat was in de tijd dat ik nog deel uitmaakte van The Amsterdam Saxophone Quartet. Ik speelde de tenorsax. Met deze groep hebben we vanaf 1979 over de hele wereld getourd en met diverse gastsaxofonisten gespeeld. Sinds enkele jaren zijn we ermee gestopt, maar het was een mooie tijd. Ik kijk er met veel plezier op terug."

Is de saxofoon een lastig instrument om te leren spelen?
"Niet lastiger dan een ander instrument, maar vanwege de vorm en het gewicht is het voor jonge kinderen soms moeilijk om er geluid uit te krijgen. Daarom begin ik met de jongste groep met de sopraansaxofoon. Die is net wat lichter en gemakkelijker te hanteren dan de tenor- en de altsaxofoon. Maar uiteindelijk krijgen ze alle soorten onder de knie, hoor."

Hoe populair is de saxofoon?
"Het aanbod van leerlingen is al jaren stabiel en de sax kan zich in populariteit meten met gitaar, drum, piano en zang. De saxofoon wordt vaak gekoppeld aan jazzmuziek, en dat is niet meteen een muziekkeuze die bij jonge kinderen vanaf zeven jaar voor de hand ligt. Jazz is natuurlijk een muziekgenre waarbij de saxofoon zich thuisvoelt, maar ook in popsongs is het een belangrijk instrument. Met kinderen bouwen we het langzaam op. We beginnen met kinderliedjes en dan verder, afhankelijk van de interesse van de leerling."

Een leven zonder saxofoon?
"Dat kan ik me niet voorstellen."
Op 20 september is de inloop vanaf 20.00 uur, aanvang concert is 20.30 uur. De toegang is gratis.