Bas Parinussa scheert voorbij in zijn wheeler.
Bas Parinussa scheert voorbij in zijn wheeler. Foto: Brian Elings

'Ik wil mensen laten zien dat alles kan in het leven'

WEESP - Robert werd derde en snelste Weesper, Bas haalde de finish in zijn handbike en wheeler. Het verhaal van de gebroeders Parinussa uit Weesp gaf de 25e editie van de WeesperNieuws Triatlon zondag extra glans.

door André Verheul

Bas is de eerste rolstoeltriatleet op het parcours van de Weesper kwart. En voor hem gold dat dit zijn eerste triatlon was. De onderdelen had hij wel apart kunnen trainen, maar nog niet alle drie achter elkaar. Bas kan als gevolg van een ongeval zijn benen niet meer gebruiken en moet dus alles met zijn armen doen: zwemmen, handbike (fietsen) en wheeler (racerolstoel). Spierpijn? "Zondagavond wel, maar nu valt het mee", zei Bas maandagavond op Radio Weesp.

Bas stond bij de Weesper triatlon altijd aan te moedigen langs de kant. De wedstrijden van het TTW-team, waar zijn broer Robert deel van uitmaakt, bezoekt hij vaak. Zelf meedoen aan de triatlon wilde hij ook. Dolgraag. En waarom ook niet? Voor zichzelf en voor anderen. "Ik hoop dat ik door mijn deelname mensen ervan kan overtuigen dat alles kan in het leven", had Bas vooraf gezegd. Met een handbike, een wheeler en wat hulp moest het hem kunnen lukken de 25e WeesperNieuws Triatlon te volbrengen. Hij schreef zich gewoon in, kreeg alle medewerking van de organisatie, kocht de spullen die hij nodig had en begon te trainen. Het is allemaal amper een half jaar geleden. Zondag rolde hij onder een daverend applaus over de finish, waar Robert en vrienden hem opwachtten. Kippenvel bij iedereen die daar getuige van was.

"Het ging allemaal goed", zo kijkt Bas terug. "Bij zwemmen wilde ik snel weg, maar dat lukte slecht. De rest kwam al over mij heen zwemmen, dus ik moest even naar adem happen. Daarna kon ik van achter uit nog wat mensen inhalen. De wissel ging razendsnel, ik werd geholpen door drie vrienden. Paul Korzelius wilde nog een groepsfoto maken, maar - sorry Paul - ik moest door."

Volgend jaar
"Mijn armen waren behoorlijk moe van het zwemmen, in de handbike maak je toch een andere beweging, dus dat vond ik eigenlijk wel even prettig. Bij de andere wissel ging het net zo. De wheeler gaat behoorlijk snel. De aanmoedigingen die ik kreeg, dat was echt niet normaal. Mijn familie stond er en het leek wel of heel Weesp mijn naam riep en mij vooruit schreeuwde. Toen ik de Herengracht opkwam, hoorde ik vanaf het Binnenveer, dus vanaf de andere kant van het water, al mijn naam schreeuwen. Echt fantastisch! Volgend jaar doe ik zeker weer mee."

'We hebben samen getraind en elkaar opgejut en gemotiveerd'

Robert
Broer Robert is nog maar drie jaar geleden aan triatlon begonnen en hij verbaast vriend en vijand met zijn snelle ontwikkeling. Het enorme plezier dat hij uitstraalt voor zijn sport moet Bas aangestoken hebben. Robert heeft Bas geholpen met de voorbereiding. "Alle tips en trucs die ik ken, heb ik verteld. We hebben ook samen getraind, elkaar opgejut en gemotiveerd." Robert zegt ook van Bas geleerd te hebben. "Zijn mentaliteit hè. Wat er ook gebeurt, gewoon doorgaan. En altijd op een positieve manier naar dingen blijven kijken. Als ik pijn in mijn benen heb, dan ben ik blij dat ik pijn in mijn benen kán hebben, snap je? Ik weet waar Bas vandaan komt, wat hij heeft meegemaakt. En dan nu die triatlon, dat is geweldig. Ik ben zo trots op hem." Robert kijk met een uitstekend gevoel terug op zijn eigen race. "Met het zwemmen kon ik goed meekomen, op de fiets zat het dicht bij elkaar. Toen wist ik dat ik een kans had. Ik ben volle bak gegaan en ik kwam in een flow. Ik was niet met anderen bezig, ik wilde alleen zo hard mogelijk. Als je dan derde wordt en snelste Weesper, dan is dat is fantastisch."

Australië
Veel tijd om na te genieten had Robert niet, of - net hoe je het bekijkt - eigenlijk wel, want daags na de triatlon stapte hij in het vliegtuig naar Australië om daar aan een nieuwe baan te beginnen. Zien we hem terug op de WeesperNieuws Triatlon van 2015? "Dat is zeker niet uitgesloten." Robert zal met regelmaat terugkeren naar Nederland en hoopt dat zo te plannen dat hij er volgend jaar in Weesp weer bij is. Om te winnen? "Dat is wel de bedoeling."

Links Robert, rechts Bas.