Pietje Vlot is sinds 2009 coördinator van de Versa Vrijwilligerscentrale.
Pietje Vlot is sinds 2009 coördinator van de Versa Vrijwilligerscentrale.

Zonder werk? Vrijwilligerswerk staat goed op je cv

WEESP - De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn draait overuren. Vanwege bezuinigingen moeten organisaties steeds vaker bepaalde taken door vrijwilligers laten uitvoeren. Gelukkig is het aanbod van vrijwilligers tegenwoordig ook vrij groot. Veel mensen die tijdelijk zonder baan zitten overbruggen die periode met vrijwilligerswerk. "Dat staat immers goed op je cv. Je laat zien dat je graag je handen uit de mouwen steekt", zegt Pietje Vlot, sinds 2009 coördinator van de Weesper Vrijwilligerscentrale.

door Marieke van Veen

Het WeesperNieuws plaatst regelmatig vacatures van de Versa Vrijwilligerscentrale. Het viel de redactie op dat het aanbod de laatste maanden sterk is veranderd. Ging het een paar jaar geleden nog vooral om een bardienst in de sportkantine of het helpen bij een seniorenbingo, tegenwoordig wordt er steeds vaker op het gebied van zorg en welzijn een beroep gedaan op vrijwilligers.
Door bezuinigingen in de (ouderen)zorg gaat al het geld op aan wat er echt moet gebeuren. Maar sociale contacten en deelname aan sociale activiteiten is voor ouderen en andere kwetsbare mensen net zo belangrijk als een douchebeurt en een bord eten. Om dit toch in stand te kunnen houden, is onder meer de Vrijwillige Thuishulp opgericht. Deze vrijwilligers helpen bij klusjes in en rond het huis, bieden een luisterend oor en geven aandacht.

"Wie af en toe een paar uurtjes over heeft is van harte welkom", vertelt Pietje Vlot. "Tegenwoordig wordt er echt niet meer van een vrijwilliger verwacht dat iemand zich week in week uit uren inzet. Natuurlijk is vrijwilligerswerk niet vrijblijvend - er wordt immers wel op je gerekend - maar eens in de twee weken bij een ouder iemand op de koffie gaan, is al heel zinvol. De heer of dame in kwestie geniet van het praatje en de aandacht en de vrijwilliger haalt voldoening uit het feit dat hij of zij iets doet voor de samenleving. Een win-winsituatie."

Een greep uit de lopende vacatures waarvoor de Vrijwilligerscentrale bemiddelt. Er wordt iemand gezocht die een blinde en slechthorende dame kan leren omgaan met een aangepaste computer. Het Maatjesproject in Weesp heeft behoefte aan een nieuwe consulent voor de spreekuren in de bibliotheek. Begeleidwonenorganisatie Philadelphia zoekt voor een 20-jarige vrouw met een beperking een gezellig maatje om in het weekend mee te winkelen, wandelen of zwemmen. En de Thuishulp in Weesp zoekt vrijwilligers die zo nu en dan bij/met iemand willen tuinieren, voorlezen, koffie drinken of uitstapjes en wandelingen willen maken.

"Er is voor iedereen passend vrijwilligerswerk te vinden", vertelt Pietje Vlot. "Het is ook goed voor je ontwikkeling. Je leert nieuwe mensen kennen en je leert nieuwe dingen, ook over jezelf. En vaak zijn er cursussen en trainingen mogelijk; dat is toch mooi meegenomen?"

'Eens in de twee weken bij iemand op de koffie gaan, is al heel zinvol'

De Vrijwilligerscentrale houdt iedere dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur inloopspreekuur in het nieuwe onderkomen Gebouw Papelaan 99. Bellen of mailen kan ook: 410578 / vcweesp@versawelzijn.nl. Op www.versavrijwilligerscentrale.nl zijn ook veel vacatures te vinden.