Moeder en kitten houden het vanaf een afstand goed in de gaten: benaderbaar zijn ze niet.
Moeder en kitten houden het vanaf een afstand goed in de gaten: benaderbaar zijn ze niet. Foto: Christian Pfeiffer

Buurt gebukt onder plaag verwilderde katten

WEESP - Schattingen van buurtbewoners lopen op tot boven de dertig: de Aetsveldselaan wordt geteisterd door verwilderde katten. Sommige bewoners hebben hun tuin afgeschermd met gaas.

door Christian Pfeiffer

Donderdag werden er drie kleine kittens doodgereden op straat. Zielig, zo zeggen de meeste Weespers die reageren op het bericht op WeesperNieuws.nl. "Nee, het is niet zielig. Het is misschien wel het beste voor de katten", zo verzucht een buurtbewoner die liever niet met zijn naam in de krant wil.

De kittens komen uit een kattenfamilie die nestelt in de bosjes in de Aetsveldselaan. Het probleem speelt al jaren en wordt steeds erger. "We proberen van alles om de kattenplaag te bestrijden", zo vertelt de buurtbewoner.

Wie een rondje loopt langs de bosjes aan de Aetsveldselaan hoeft niet lang te wachten om de katten te zien. In het zonnetje, midden in het gras, ligt een moederpoes uitgebreid te zonnen. Twee kittens naast zich. Erg gediend van bezoek zijn ze niet. Nog ruim voordat we ze goed kunnen zien maakt het kattengezin rechtsomkeert.

Een buurvrouw loopt langs. Zij laat haar tuin zien. Vol met gaas. "Dat is tegen de katten. Zo kunnen ze niet meer komen. Het stonk hier overal naar kattenpis en het lag vol met drollen", zo vertelt ze. De katten stammen, zo gaat het verhaal tenminste, allemaal af van een zwangere huiskat die op een dag op straat is gezet. Die beviel in de bosjes in de buurt en haar (inmiddels volwassen) kinderen planten zich ook voort. Een paar huizen verderop krijgen ze soms wat te eten.

Dierenhulpdiensten en gemeente bekijken probleem

Buurtbewoners zitten met de handen in het haar. Het probleem wordt elk jaar erger. De katten verwilderen en zijn door buurtbewoners en experts niet meer te benaderen. Vangacties hebben tot nu toe maar een beperkt resultaat gehad. Een buurvrouw liet onlangs een verwilderde kat maar gaan omdat hij wel erg agressief werd nadat ze geprobeerd had hem te vangen.

"Hij werd zó groot", vertelt ze met ontzag in haar ogen. Haar handen beelden een klein formaat hond uit. Dat de katten impact op de buurt hebben blijkt wel uit de uiteenlopende verhalen over de oorzaak en de bestrijding. De kattenplaag zorgt duidelijk voor ongemak in de verder keurige straat.

De Dierenbescherming en de Dierenambulance zijn op de hoogte van het probleem. Volgens coördinator Hans van de Dierenambulance zijn ze al meerdere malen wezen kijken. Erg veel hebben ze niet kunnen doen. "Soms lopen ze door naar het terrein van Abbott en daar mogen we niet komen", zo vertelt hij. Gek genoeg is hij dan wel weer blij met het feit dat de katten soms vanuit de buurt worden bijgevoerd.

"Dat maakt de beesten wat tammer en zo kunnen we ze makkelijker lokaliseren bij een vangactie." De Dierenbescherming gaat op korte termijn weer kijken wat ze kunnen doen. "Maar elke actie die we ondernemen kost veel geld. Die vangacties zijn nu eenmaal duur."

Ook de gemeente Weesp is inmiddels op de hoogte gebracht van het probleem. Zij raden het bijvoederen van de katten juist af. "Het is nooit duidelijk wie er nu van het voer eet. Het kunnen de verwildere katten zijn, maar ook katten die wel een baasje hebben en door het eten nooit meer thuiskomen. Ook kan er overpopulatie ontstaan en daardoor overlast zoals hier het geval is. Overigens raden we het bijvoeren van alle beesten af. De kans is groot dat het ongedierte aantrekt", zo vertelt een woordvoerder.

De gemeente Weesp neemt nog deze week poolshoogte in de buurt van de Aetsveldselaan en gaat in gesprek met de bewoners over het probleem. Er wordt dan ook gehamerd op het afraden van het bijvoederen. Wellicht dat het helpt. Een echte oplossing voor het probleem lijkt er nog niet te zijn.