Weesp groeit hard

WEESP - Het aantal inwoners van Weesp groeit tot aan 2040 met ruim 37 procent. Daarmee wordt Weesp een van de snelstgroeiende gemeenten van Nederland.

door Christian Pfeiffer

Dat staat in een recent verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, een overheidsorgaan dat zich bezighoudt met strategische analyses.

Bloemendalerpolder
De verwachte groei van Weesp heeft alles te maken met de bouw van de wijk Bloemendalerpolder. De nieuwe wijk moet gaan bestaan uit 2750 huizen en moet, als de Tweede Kamer binnenkort akkoord gaat, helemaal in Weesp komen te liggen.

25.000
Weesp telt in 2040 ongeveer 25.000 inwoners tegen zo'n 18.000 nu, een groei van ruim 37 procent. Alleen Almere (+ 53 procent), Diemen (+ 44 procent), Ouder-Amstel (+ 59 procent) en Rijswijk in Zuid-Holland (+ 54 procent) laten hogere groeiverwachtingen zien.

Zelfstandige wijk
De eerste paal voor de wijk Bloemendalerpolder moet over twee jaar al de grond in gaan. Maar wie nu kijkt naar het project Leeuwenveld 3 (ook in de Bloemendalerpolder) ziet dat het bouwen eigenlijk al is begonnen. Het bouwplan Bloemendalerpolder gaat uit van een compleet zelfstandige wijk tussen Muiden en Weesp met eigen voorzieningen zoals winkels en scholen. Aan de noordkant wordt de wijk begrensd door een stuk groen dat op zichzelf weer een buffer vormt naar de nieuwe, verlegde, snelweg A1.

Weesp telt in 2040 25.000 inwoners, tegen zo'n 18.000 nu

De bouw van de Bloemendalerpolder moet rond 2025 worden afgerond. De wijk wordt, zoals het er nu naar uitziet, in tien fases neergezet.

Eenpersoons
Opvallender zijn de prognoses dat het aantal eenpersoonshuishoudens in Weesp niet zo veel gaat toenemen zoals wordt voorspeld in andere gemeenten. Volgens de prognoses telt Weesp in 2025 tussen de 35 en 40 procent eenpersoonshuishoudens. Dat zijn er minder dan in de buurgemeenten. Ook dit cijfer laat zich makkelijk uitleggen door het bouwplan in de Bloemendalerpolder: de wijk wordt grotendeels gebouwd voor gezinnen.

Regio
Het beeld van een snelgroeiend Weesp past prima binnen de regio. De prognoses zijn dat de gemeenten in de Randstad steeds verder blijven groeien en dat de gemeenten in het oosten, noorden en uiterste zuiden van het land krimpen. Een trek naar de Randstad dus. Buurgemeente Muiden moet met bijna 30 procent gaan groeien. Daar is men bezig met een groot bouwproject op het KNSF-terrein: de grond waar voorheen de kruitfabriek stond. Samenwerkingspartners Wijdemeren en Stichtse Vecht groeien ook met ruim 5 procent. Naarden groeit licht met 2 procent en Bussum met iets meer dan 0,5 procent. Maar in die gemeente kan ook bijna niet meer gebouwd worden.

Vergrijzing
Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam deze week ook met interessante cijfers. Daaruit blijkt dat Nederland in snel vergrijst. In Weesp is 50 procent van de volwassen inwoners 50+. Buurgemeenten zijn meer vergrijsd.