Wim Nagel: De pastorietuin van de Laurentiuskerk als stadspark?
Wim Nagel: De pastorietuin van de Laurentiuskerk als stadspark? Foto's: Ruth van Kessel

Geen kerk meer, maar wel een historisch stadspark?

WEESP – Een historisch stadspark in het hart van Weesp, met de kerktoren als toegangspoort. Een rustplek waar Weespers kunnen genieten van groen, omgeven met monumentale woningen. Dat is in hoofdlijnen het plan van omwonenden voor het terrein van de Laurentiuskerk, die hoogstwaarschijnlijk moet worden gesloopt. Het historisch groen is er al.

door Ruth van Kessel

Dat hun woonomgeving zou veranderen, dat zagen de omwonenden van de Laurentiuskerk heus wel aankomen. Bewoners die met hun tuin of woning direct aan de pastorietuin grenzen, genieten dagelijks van deze groene oase in het hart van Weesp. Wim Nagel bewoont als zoveelste generatie van zijn familie de stadsboerderij aan de Kerklaan. Toen de sloop van de kerk onvermijdelijk bleek, nam hij samen met buurman Kees Sietsma, die de andere stadsboerderij aan de Kerklaan bewoont, het voortouw om te zoeken naar kansen voor dit unieke gebiedje in het centrum. Bij wethouder Eijking vond het tweetal gehoor. En toen Cees van Vliet als uitverkoren koper van de katholieke kerk, de pastorie en de pastorietuin op het toneel verscheen, presenteerde het tweetal, inmiddels gesteund door een groep van 28 omwonenden, hun plannen bij de bekende Weesper ondernemer. Ze hopen hiermee zijn denkrichting voor het kerkterrein de groene kant op te sturen.

Het plan van de bewoners beperkt zich tot hoofdlijnen: een besloten historisch stadspark op de plek van de huidige pastorietuin en het kerkgebouw. De precieze invulling van deze 5000 m2 en de financiële verantwoording laten Nagel en Sietsma graag over aan de projectontwikkelaar. Hun plan vindt bodem in historische feiten. Nagel somt op: "In 1792 wordt de rooms-katholieke Laurentiuskerk gevestigd in een voormalig branderijcomplex aan de Herengracht. In 1815 kocht het rooms-katholieke armenbestuur de achterliggende 18e-eeuwse stadstuin, voor die tijd in gebruik bij Weesper notabelen. In 1876 gaat het gebied op de schop en wordt de Achterherengracht gedempt en de kerk en pastorie gebouwd. De 18e-eeuwse stadstuin wordt toegevoegd aan de pastorietuin. Door stadsverdichtingen – in 1976 werd de stadsboerderij aan de Blomstraat opgeofferd aan het Binnenhof en heel recent de bouw van het Weespergilde aan de Blomstraat – werd het groen in dit gebied afgekalfd." De bedenkers van het plan lijken de gemeente aan hun zijde te hebben zoals spreekt uit de Structuurvisie 2013-2030, vastgesteld in maart 2013. Nagel: "Hierin benoemt de gemeente het belang van groen in de stad en spreekt het zich uit voor openbaar groen achter de Laurentiuskerk. Het mooie van dit gebied is dat het groen er al is en je dus direct kunt spreken van een volwassen stadspark. Daarbij is in het gemeentelijke bestemmingsplan bepaald dat het tuingedeelte niet bebouwd mag worden en het overige maatschappelijke gedeelte voor maximaal 80%."
Volgens de bewonersgroep is het een laatste kans voor Weesp om een openbaar stadspark te realiseren in het hart van de stad. De omwonenden met een aansluitende tuin op de pastorietuin zijn bereid hun tuinen visueel te betrekken bij het groen. Geen hoge schuttingen en heggen, maar optisch één grote groene ruimte. Nagel: "Het plan is ook in ons eigen belang, vandaar dat we bereid zijn om een deel van onze privacy op te geven voor het publieke belang. We moeten iets willen waar iedereen wat aan heeft." Om die reden gaan de bewoners ook geen recreatieve bestemmingen uit de weg: een openluchttheater, een muziektent of zelfs een Cruyff Court? Het stadspark krijgt de uitstraling van een hofje, begrensd door bestaande en nieuwe woningen. Een bouwvolume zo hoog als de kerk wordt ook niet op voorhand afgewezen. De kerktoren zou omgebouwd kunnen worden tot toegangspoort.
Nagel en Sietsma zijn optimistisch gestemd. Het plan wordt gedragen door omwonenden aan de Kerklaan, Blomstraat en Binnenhof en wethouder Eijking heeft laten doorschemeren dat hij er niet onwelwillend tegenover staat. Het is de gemeente die de kaders bepaalt. Bovenal heeft Van Vliet bij de bewonersgroep de indruk gewekt nog geen vast plan te hebben en open te staan voor suggesties. Nagel: "Ik heb de indruk dat onze visies niet ver uit elkaar liggen en heb alle vertrouwen in zijn oprechte intenties om iets moois te willen maken voor Weesp."

Idee: tuin van Nagel visueel laten aansluiten op pastorietuin.