Mevrouw en meneer Ströms wonen sinds drie maanden in Oversingel.
Mevrouw en meneer Ströms wonen sinds drie maanden in Oversingel. Foto: Brian Elings

'Door voor Oversingel te kiezen houden we de regie over ons leven'

WEESP - Oversingel bestaat 25 jaar. In die 25 jaar is er veel veranderd. Door bezuinigingen kunnen verzorgingshuizen zoals we die de afgelopen decennia hebben gekend, niet blijven bestaan. Om Oversingel in stand te kunnen houden, heeft Vivium gekozen voor een nieuwe opzet. De appartementen worden voortaan verhuurd en de bewoners bepalen zelf de aanvullende hulp en zorg. We spraken meneer en mevrouw Ströms (82 en 79 jaar), die bewust kozen voor het basispakket.

door Marieke van Veen

Om in Oversingel te kunnen wonen, is geen zorgindicatie meer nodig. Ouderen kunnen voortaan een appartement huren en bepalen dan zelf of zij ook zorg, veiligheid, gezelligheid en comfort willen afnemen. Meneer en mevrouw Ströms verruilden half juni na 46 jaar hun flatwoning aan de Keulsevaartstraat voor een van de drie tweepersoonsappartementen. Zij kozen voor het basispakket.

"Die drie maanden dat we hier nu wonen hebben we meer gelachen dan de drie jaar daarvoor", vertelt meneer Ströms. In Oversingel wordt het echtpaar veel uit handen genomen en is hun leven veel meer ontspannen. Mevrouw Ströms: "De was en boodschappen doen we nog zelf, maar schoonmaken en koken niet. Voor gezelligheid, een boodschap of een bezoek aan de kapper hoef je eigenlijk de deur niet uit, maar wil je dat wel, dan is het centrum op loopafstand. We wonen hier heerlijk, het is een goede beslissing geweest."

Het echtpaar was al langer bezig met 'later'. Meneer Ströms: "Eigenlijk al vanaf het moment dat de kinderen de deur uit waren. Wij bleven met z'n tweetjes achter in een groot huis. Dan ga je vanzelf nadenken over de toekomst. We hebben de afgelopen jaren alle woonmogelijkheden voor senioren in Weesp wel bekeken." Het ging opeens snel toen het echtpaar afgelopen voorjaar de open dag van Oversingel bezocht. "We waren meteen enthousiast en hebben ons nog dezelfde dag ingeschreven", blikt mevrouw Ströms terug. "Drie weken later kwam er een appartement vrij. Dat was wel even schrikken, opeens ging het allemaal zo snel. Maar we hebben de kans gegrepen. Hier kunnen we samen blijven en in de toekomst de hulp en zorg krijgen die we dan nodig hebben. We houden zelf de regie."

"We hebben het in onze directe omgeving genoeg gezien: echtparen die gescheiden levens leiden omdat één van de twee naar een verpleeghuis moest. Of je zieke partner zelf moeten verzorgen terwijl je huis daar niet geschikt voor is." Het echtpaar is nu nog gezond en vitaal. "We zijn een van de weinigen zonder rollator hier", lacht mevrouw Ströms. Haar man: "Ja, maar als ik de trein of tram instap en mensen staan hun zitplaats aan je af, dan besef je dat je wel degelijk oud bent."

'Voor gezelligheid, een boodschap of de kapper hoef je de deur niet uit'

Voor hun dochter was het wel even slikken, merkte meneer Ströms. "Wij waren er zogezegd al langer mee bezig, maar bij onze dochter viel het wat rauw op haar dak. Bij haar leefde het idee dat zij op onze oude dag voor ons zou zorgen. Dat hoeft nu niet en dat valt voor haar weg." Mevrouw Ströms vult aan: "Maar dit doen we juist ook voor onze dochter. We willen haar niet belasten. Ze heeft een druk leven en maakt graag verre reizen. Nu kan ze hier met haar gezin gezellig op visite komen, zonder verplichtingen. De kleinkinderen rennen altijd meteen door naar het poppenhuis dat we vanuit ons oude huis in de Keulsevaartflat hebben meegenomen hierheen."
Meer Oversingel op pagina 12/13.