Docent Pieter Hasenaar, Nanouk Sabel en docente Juul van Ginneken promoten cursusaanbod.
Docent Pieter Hasenaar, Nanouk Sabel en docente Juul van Ginneken promoten cursusaanbod.

Zin om iets nieuws te leren? Dat kan dicht bij huis

WEESP - Vloeiend Engels leren spreken, je eigen fiets kunnen repareren of gezonder door de supermarkt? Geïnteresseerden konden vorige week woensdag hun licht opsteken over het nieuwe cursusaanbod van de Volksuniversiteit tijdens hun open dag in de Van Houtenkerk.

door Ruth van Kessel

Mede dankzij de aanwezigheid van historicus en Amerikadeskundige Maarten van Rossem, die met een lezing het seizoen opende, kwam er woensdag veel publiek af op de Open Dag van de Volksuniversiteit in de Van Houtenkerk. Docenten en vrijwilligers konden veel vertellen over het uitgebreide aanbod in Weesp en deelden volop flyers uit.

"Het leuke van de cursussen van de Volksuniversiteit is dat ze laagdrempelig zijn, niet al te lang duren en dat je leert over zaken die je interesseren", vertelt Cissy Douma van Volksuniversiteit Naarden-Bussum afdeling Weesp. Nog leuker is het dat de meeste docenten Weesper professionals zijn die zich uit liefhebberij inspannen om een leuke cursus neer te zetten. Zo laat Alexander Bruch Weespers kennismaken met wijn, leert Nico van Wijk zijn leerlingen gedichten schrijven en leert Pieter Hasenaar zijn cursisten de fijne kneepjes van crowdfunding. De cursus 'Speaking English is fun' is de langst durende cursus dit seizoen en wordt in 12 weken door voormalige docente Engels Ingrid Dokter gegeven. Douma: "We zijn er best trots op dat we in korte tijd dit seizoen tien heel leuke cursussen tot stand hebben kunnen brengen en ik hoop dat de cursisten net zo enthousiast zijn als wij en de docenten, we hebben er erg veel zin in.

Ruim achttien jaar trok Marion Visser de kar van de Volksuniversiteit in Weesp en elk jaar weer lukte het haar om in haar eentje een cursusaanbod neer te zetten waarmee Weespers dicht bij huis mee aan de slag konden. Nu heeft ze het stokje overgedragen aan Cissy Douma, die samen met Nanouk Sabel, Loes Dorenbos en Ineke Pouw docenten en cursisten bij elkaar brengt. Douma: "De filosofie waarmee de Volksuniversiteit in de vorige eeuw begon, staat anno nu nog even sterk overeind. Toen ging het uit van de gedachte 'om als individu tot ontplooiing te komen' en daar gaat het nu nog steeds om: wat willen mensen weten en leren? Wij zoeken er een docent bij."

Het volledige cursusaanbod in Weesp is terug te vinden op www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl onder afdeling Weesp. De meeste cursussen worden gegeven in De Bibliotheek. De flyer is verkrijgbaar bij de BoekenArk, De Kleine Prins, het Stadskantoor en De Bibliotheek. Hierin zit ook het aanmeldingsformulier.

'Extra leuk: de meeste docenten zijn Weesper professionals'