De intocht in Weesp is gewoon met Zwarte Pieten

WEESP - Zolang er geen landelijke richtlijn is, ziet Stichting Sinterklaas Intocht Weesp geen aanleiding om de intocht in Weesp aan te passen. Dat zei bestuurslid Matjan van Kessel maandagavond op Radio Weesp.

door Marieke van Veen

"We volgen de discussie, maar vinden dat we er op dit moment niets mee kunnen of moeten", legt Van Kessel uit. Dus heeft Weesp zaterdag 15 november gewoon een sinterklaasintocht met tientallen Zwarte Pieten.

Intern is de kwestie geen discussie binnen de stichting. "Dat zou ook zonde zijn van de tijd. We hebben het hartstikke druk met de organisatie." Wat Van Kessel er persoonlijk van vindt, daar laat ze zich niet over uit. Ook de gemeenteraad van Weesp heeft niet de behoefte om zich in de discussie te mengen. Artikel 50 diende donderdag in de raadsvergadering een voorstel in waarin stond dat er aan de Weesper intocht van Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten niets mag veranderen. De gemeente Weesp moet zich daar actief voor inspannen, stelde de partij voor. Maar dat ging de andere fracties te ver. Een ruime meerderheid vindt dat het niet aan de gemeente is om zich hierin te mengen. "Groot gelijk", reageert Van Kessel. "Hoe meer partijen zich hiermee bemoeien, hoe lastiger de discussie wordt."

Maar wat doet Weesp als de Raad van State het hoger beroep van de gemeente Amsterdam afwijst? De rechtbank van Amsterdam oordeelde in juli dat Zwarte Piet kwetsend is voor zwarte Amsterdammers en te veel de nadruk legt op het slavernijverleden. De burgemeester van Amsterdam wil het uiterlijk van de Zwarte Pieten ook wel aanpassen, maar dan geleidelijk en niet drastisch. Vorig jaar droegen de pieten in Amsterdam al geen gouden oorringen meer en was er meer variatie in de haardracht. Als mogelijke toekomstige aanpassingen noemde Van der Laan roetvegen in plaats van een volledig zwart geschminkt gezicht. Van Kessel is benieuwd naar de uitspraak, maar ziet ook dan nog geen gevolgen voor onze stad. "Het betreft een Amsterdamse rechtszaak, dat zegt nog steeds niets over Weesp." Ook andere gemeenten wachten het rustig af. Landelijke richtlijnen zouden duidelijkheid brengen, maar minister Asscher (Integratie) is daar volgens zijn woordvoerder (nog) niet mee bezig.