'Fietsen naar IJburg nu onnodig onveilig'

MUIDEN – De Nuonweg (achter de Maxis) open voor fietsers: de fractie van Méérbelangen in Amsterdam-Oost heeft aan de gemeente Diemen gevraagd om het nieuwe fietspad langs de afgesloten Nuonweg niet langer te versperren, zodat fietsers tussen Muiden en IJburg hier veilig kunnen fietsen.

Vooral scholieren van het IJburg College zijn de dupe van de afsluiting van de Nuonweg, vindt Méérbelangen. Als de versperring niet wordt weggehaald, dan is een redelijk alternatief dat het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek (het pad tussen de schapen door) sneeuw- en ijsvrij wordt gemaakt en wordt verlicht. Méérbelangen is net als de meerderheid in de gemeenten Amsterdam en Muiden fel voorstander van het openhouden van de Nuonweg, maar dat is niet gelukt. Diemen, de gemeente die gaat over de weg, wil de afsluiting per se. Dat vooral fietsers van en naar IJburg hiervan de dupe zijn, kan er bij fractievoorzitter Jan Erik Burger niet in. Fietsers moeten 'in de winderige en donkere wintermaanden' twee kilometer omfietsen – en ook nog eens over een brug – en dat is nergens voor nodig, schrijft Burger. "Het is helemaal nergens voor nodig om het gloednieuwe fietspad dat langs de Nuonweg loopt, te versperren." Het argument dat afsluiting omwille van de veiligheid is, gaat er niet in. "Wij hebben de situatie diverse malen bekeken, maar de nieuwe oversteek aan de Diemer zijde van het kanaal is even gevaarlijk, zo niet gevaarlijker." Het fietspad langs natuurgebied de Diemer Vijfhoek is korter, maar iedereen die dit pad kent - de gemeente Diemen incluis - raadt dit af omdat het slecht verlicht is en spekglad is vanwege de uitwerpselen van schapen die hier vrij rondlopen.

Aanpassingen
De Nuonweg (Overdiemerweg) werd deze zomer na jarenlange discussie afgesloten voor verkeer. Ook al ligt de weg op Diemer grondgebied, Amsterdam wil niets liever dan de weg weer open te stellen. Mogelijk kan Diemen overtuigt worden wanneer er aanpassingen worden gedaan aan de kruising met de nieuwe Oostelijke Ontsluiting van IJburg bij de Uyllanderbrug. Een voorstel wordt dit najaar verwacht in de Amsterdamse gementeraad.