Verslavingsarts Pieter Bodewits zoekt alcoholisten voor onderzoek.
Verslavingsarts Pieter Bodewits zoekt alcoholisten voor onderzoek. Foto: Christian Pfeiffer

Weesper verslavingsarts doet onderzoek naar antidrinkmiddel

WEESP - Verslavingsarts Pieter Bodewits maakt deel uit van een onderzoeksteam dat namens de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar het medicijn Baclofen. Deze spierverslapper heeft als bijwerking dat het de behoefte aan alcohol vermindert. Al diverse drankverslaafde Weespers doen mee aan de studie, maar Bodewits zoekt nog meer proefkonijnen. Wie wil?

door Marieke van Veen

"Het is géén tovermiddel", benadrukt de Weesper. "Maar wij zien veelbelovende effecten en een aantal verslaafden zal hier baat bij hebben. Daarom wil ik dat de inwoners van Weesp weten van dit middel en dit onderzoek."

Baclofen is geen nieuw medicijn, integendeel. Bodewits: "Olivier Ameisen, de lijfarts van oud- president Chirac, kon maar niet van de wijn afblijven. Hij stuitte in wetenschappelijke lectuur op een studie van Adolorato waarbij Baclofen in lage doseringen was getest als middel tegen drankverslaving. De resultaten waren interessant, maar er werd in de verslavingszorg verder niets mee gedaan. Ameisen besloot het op zichzelf uit te proberen in hoge doseringen en het heeft hem van de drank af geholpen. Hij schreef een boek over zijn bevindingen, vandaar dat verslaafden vaak zelf om dit medicijn vragen. Maar omdat de werking van hoge doseringen nog niet met een degelijk wetenschappelijk onderzoek bewezen is, is men nog een beetje huiverig met voorschrijven. Dit onderzoek moet daar verandering in brengen."

Bodewits loopt graag voorop in de ontwikkelingen in de verslavingszorg. Zo was hij met The Home Clinic pionier op het gebied van thuis afkicken met behulp van familie en vrienden. Bodewits' team van artsen en psychologen behandelt zowel drank- als drugsverslaafden in hun eigen omgeving. "Thuis is de verleiding weliswaar dichtbij, maar als je het daar redt, is de kans dat je clean blijft fors groter", verklaarde de Weesper in 2007 al in het WeesperNieuws. Maar liefst 75 tot 85 procent van zijn cliënten valt niet terug.

Door thuisafkickers Baclofen voor te schrijven, gaat Bodewits weer een stapje verder. "Aanvankelijk was het middel binnen het onderzoek alleen beschikbaar voor mensen die klinisch zijn opgenomen. Nu is het door aansluiting van onder meer The Home Clinic ook beschikbaar voor mensen thuis." Baclofen is een spierverslapper die wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van spierkrampen als gevolg van bijvoorbeeld spasticiteit, dystonie, ALS en MS. Het doel van het onderzoek van de UvA is het vergaren van wetenschappelijk bewijs dat het medicijn in hoge doseringen een middel is tegen alcoholverslaving. Bodewits: "Wij zien veelbelovende effecten bij mensen die al jarenlang in hun verslaving klem zitten en hier met dit medicijn uit kunnen komen. Voor sommige mensen kan dit echt het laatste redmiddel zijn."

'Heus geen tovermiddel, maar het kan zeker mensen helpen'

Mensen die aan het onderzoek mee willen doen, kunnen zich aanmelden via www.thehomeclinic.nl. Het onderzoek maakt deel uit van het reguliere thuisbehandeltraject van The Home Clinic en wordt in principe vergoed vanuit de zorgverzekering. Is de vergoeding niet volledig, dan springt The Home Clinic bij. De deelnemers betalen dus niets. "Echt het proberen waard dus", meent Bodewits. "Aanmelden kan nog tot eind 2014. De proef duurt vier maanden, dus pas eind april zijn alle gegevens beschikbaar voor analyse. Het zal dus waarschijnlijk pas in de herfst van 2015 zijn eer de resultaten gepubliceerd worden."