FC Weesp gaat voor een terugkeer naar de derde klasse.
FC Weesp gaat voor een terugkeer naar de derde klasse. Foto: Bob Awick

'Derde klasse is voor ons van levensbelang'

WEESP - Een ervaren spelersgroep met gedreven spelers, leuk voetbal en aan de kant van het veld een paar coaches met een doel: alles staat er goed voor om FC Weesp na één jaar weer te laten promoveren naar de derde klasse. Leuk voor de club, maar ook vooral van levensbelang voor het voortbestaan van de zaterdag van FC Weesp, meent de staf van het zaterdagelftal. Er moet komend jaar dus heel wat gebeuren.

door Sjoerd Stoop

Het was afgelopen voorjaar een grote tegenslag toen de zaterdag van FC Weesp na een jaar derde klasse weer degradeerde. "Dat kwam wel onverwachts", zeggen teammanagers Arie van Overeem en Ronald van Beeren op Radio Weesp. "Een paar weken voor de laatste duels stonden we er best goed voor. We verloren wel te veel punten, maar het leek allemaal goed te komen. We verloren toen heel zuur van De Posthoorn. Dat bleek achteraf een te grote klap voor de ploeg. De weken daarna hebben we veel punten verspeeld en degradeerden we. Maar daar konden we ons gauw overheen zetten. Het doel was om meteen weer terug te keren."

Grote spelersgroep
FC Weesp begon afgelopen zomer met een spelersgroep van meer dan 30 man. Enkele spelers stapten vlak voor de start van het jaar over naar andere teams waardoor het tweede elftal sneuvelde, maar het eerste elftal heeft wel meer dan voldoende spelers over om de klus komend jaar te klaren.

"Het verhaal heeft een beetje twee kanten. Het tweede elftal sneuvelde, waardoor we zelfs enkele overgebleven spelers moesten teleurstellen omdat we nou eenmaal te veel spelers hebben voor slechts één elftal. Erg zuur. Des te meer omdat deze spelers nu naar andere teams moeten, maar ook die teams hebben al voldoende spelers. De club moet dat probleem oplossen, maar dat is nog niet gebeurd. Aan de andere kant hebben we nu zelf wel een goede spelersgroep. Op de bank hebben we voldoende goede vervangers dus we kunnen zonder problemen een sterk team opstellen."

Zwakke tegenstanders
Alles klopt dus om komend jaar weer de stap naar de derde klasse te maken. Daarnaast boekt FC Weesp tot nog toe goede resultaten en staat het team bovenaan. "We spelen goed en hebben ook enkele afgetekende zeges geboekt. Het gaat dus de goede kant op. Je merkt dat er een klasse lager toch anders gespeeld wordt. We hebben amper tegenstanders waar we onszelf echt mee kunnen meten. Veel teams komen gewoon tekort. Je zou het haast een schande mogen noemen als we de play-offs niet halen komend voorjaar. Dat moet gewoon goedkomen. Afgaande op de eerste duels zullen we veel beter presteren dan de rest. Enkele teams, waaronder FC Weesp, spelen gewoon veel beter."

'Je zou het haast een schande mogen noemen als we de play-offs niet halen'

Belang
Het promoveren naar de derde klasse kent voor FC Weesp meerdere belangen. Naast dat je het 'leuk voor de club' mag noemen, kun je het voor de zaterdagtak van FC Weesp van levensbelang noemen. "Zo voelt het ook wel een beetje, zeker gezien het feit dat er afgelopen zomer een paar spelers vertrokken. Dat komt door de nauwelijks aansprekende tegenstanders. Een klasse hoger is dat heel anders en wordt er veel beter gevoetbald. Daar ontbreekt het nu aan, waardoor spelers de keuze maken om naar een andere club te gaan. Als we een klasse hoger spelen, zullen we betere spelers aantrekken en andere spelers vast kunnen houden. Stel dat we nu falen en ook volgend jaar nog tegen deze tegenstanders voetballen, dan zou het best eens kunnen dat er nog meer spelers afhaken. Dat zou de doodsteek worden voor de zaterdagtak van FC Weesp. Kortom: we moeten gewoon de derde klasse halen. En daar gaan we alles aan doen."