De opvallende Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat. Verwoest bij de grote brand van Weesp in 1968.
De opvallende Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat. Verwoest bij de grote brand van Weesp in 1968. Foto: RHC Vecht en Venen

Wegdwalen met bijna 5000 foto's

WEESP - Bijna 4500 foto's over Weesp: de beeldbank over Weesp van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen staat online. Het WeesperNieuws pikt er tot het einde van het jaar wekelijks een pareltje uit.

door Christian Pfeiffer

Weespers zullen het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen vooral kennen als het Gemeentearchief van Weesp. Daar komen de foto's dan ook vandaan. Al jaren worden de foto's gedigitaliseerd door de vrijwilligers.

Op de foto van deze week de Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat. Een opvallend gebouw uit 1922. Inwendig voorzien van houten gewelven die deels door lichtstraten, gevuld met glas-in-lood, doorsneden waren. Opvallend: de kerk lag op een langgerekte bouwkavel met de korte zijde aan de straatkant en mede daardoor waren de banken binnen een kwartslag gedraaid. De kerk is verwoest tijdens de grote brand van Weesp in 1968. Pogingen om de kerk weer op te bouwen mislukten.
De beeldbank van het RHC is te vinden via rhcvechtenvenen.nl.