Wisse Wiersma wacht tot het stoplicht verderop op de Casparuslaan op rood springt.
Wisse Wiersma wacht tot het stoplicht verderop op de Casparuslaan op rood springt. Foto: Ruth van Kessel

'Ik wil alleen naar school, maar hoe kan ik veilig oversteken?'

WEESP – Wisse Wiersma wil veilig en zelfstandig naar school kunnen fietsen, maar stuit op een onveilige oversteek op haar route ter hoogte van de Roskambrug. Het meisje startte een actie en overhandigde 18 september bijna tweehonderd handtekeningen aan burgemeester Van Bochove.

door Ruth van Kessel

Wisse Wiersma is tien jaar en zit in groep 7 van de Van der Muelen Vastwijkschool. Het meisje wil graag zelfstandig naar school fietsen, maar een ongelukkige oversteek op haar fietsroute verhindert dat. Veel te gevaarlijk, zeggen haar ouders. Het gaat om de kruising Korte Stammerdijk/Casparuslaan, een als fietspad aangemerkte route die langs Smal Weesp loopt. De route wordt ter hoogte van de Roskambrug onderbroken door de drukke Casparuslaan. Auto's rijden af en aan. Hoe kom je veilig aan de overkant? Net als veel anderen kiezen Wisse en haar meefietsende vader of moeder ervoor om over te steken als het stoplicht voor de auto's op de Casparuslaan op rood staat. "Maar dan moet je wel snel zijn", zegt Wisse, "want vanaf de kant van de Irenelaan en het Buitenveer komen dan alweer andere auto's aangeracet." Dat moet toch veiliger kunnen, vindt het meisje. Want niet alleen zij heeft er hinder van, maar iedereen die over wil steken loopt gevaar. Wisse maakt zich vooral zorgen om ouderen, omdat ze denkt dat die niet meer zo snel zijn. Ze besloot tot actie en verzamelde in een paar dagen 179 handtekeningen van gelijkgestemden. Vorige week overhandigde ze de lijst hoogstpersoonlijk aan de burgemeester. Hij beloofde haar met een handdruk dat ze erbij mocht zijn als de gemeenteraad een uitspraak doet over de situatie. Wisse wacht vol spanning op de uitnodiging.

Heb je al wat gehoord?
"Nee, maar dat kan ook niet zo snel. De mensen van de gemeenteraad moeten eerst overleggen. De burgemeester was heel aardig, dus ik denk dat het wel goed komt, al heeft hij niets beloofd."

Hoe kwam je aan de handtekeningen?
"Ik ben samen met mijn vader langs de deuren van Aquamarin gegaan en heb de bewoners gevraagd of ze wilden ondertekenen. Verder heb ik een paar middagen op de brug gestaan. Eigenlijk was iedereen het met me eens."

Wat wil je dat de gemeente doet?
"Zorgen voor een veilige oversteek. Als ik vanaf mijn huis in Aquamarin via de Korte Stammerdijk door wil fietsen naar het centrum kom ik de kruising haast niet over."

'Als je over wilt steken moet je snel zijn, anders word je overreden'

Hoe zou het op te lossen zijn?
"Weet ik ook niet. Misschien met een stoplicht voor de fietsers aan beide kanten van de Korte Stammerdijk? Of een klaar-over? Een verklikker aan de achterkant van het stoplicht voor de auto's op de Casparuslaan zou ook al handig zijn. Dan weet je tenminste wanneer het rood of groen is, nu moet je het maar raden."

Waarom loop je niet over de stoep naar het veilige zebrapad bij de Irenelaan?
"Dat is geen goed idee. Want dan moeten fietsers over de stoep over de Roskambrug en als je dan op de hoek komt moet je het Verlengde Buitenveer oversteken. Ook daar is geen stoplicht en komen er auto's van drie kanten op je af."
Dus nu kan je niet alleen naar school?
"Nee, en dat vind ik jammer want ik zou dat best al kunnen, maar door deze oversteek kan het niet."

En als de gemeenteraad nu besluit dat ze niets aan de situatie kunnen doen?
"Mijn ouders hebben al eerder een brief hierover naar de gemeente gestuurd. Toen was het antwoord dat er geen extra stoplicht kon komen vanwege technische probleempjes of zo. Maar dat geloof ik eigenlijk niet. Anders kunnen ze toch wat anders bedenken?"