Thomas Posthuma (l) en George Hoogervorst (r) worden in het zonnetje gezet door wethouder Peter Eijking (m). Harro Smit was er niet.
Thomas Posthuma (l) en George Hoogervorst (r) worden in het zonnetje gezet door wethouder Peter Eijking (m). Harro Smit was er niet. Foto: Christian Pfeiffer

Kunstenaars geëerd met straatnamen Leeuwenveld

WEESP - De gemeente eert overleden Weesper kunstenaars in de nieuwe wijk Leeuwenveld 3. Weesp krijgt er straks een Thom Posthumahof, Jakop Slegthof, Pieter van Velzenhof en Wout van Vliethof bij.

door Christian Pfeiffer

De vier namen zijn gekozen uit ruim 50 namen die wethouder Peter Eijking kreeg ingestuurd na zijn oproep op Radio Weesp aan Weespers om zelf met suggesties voor straatnamen voor de nieuwe wijk Leeuwenveld 3 te komen. Hij kreeg het idee spontaan tijdens het wekelijkse vragenuurtje voor leden van het college van B en W in het actualiteitenprogramma Lokaal Centraal. Aan zijn oproep werd massaal gehoor gegeven. "Een spectaculair succes. Burgerparticipatie ten top", zo zegt Eijking.

Leeuwenveld 3 is de nieuwbouwwijk die komt te liggen naast Leeuwenveld 1, parallel aan de Leeuwenveldseweg. Wie over die weg rijdt, ziet dat het zand al is opgespoten. De bouw moet begin volgend jaar beginnen. Er is veel vraag naar de huizen. Binnen korte tijd werden 22 huizen van de eerste fase en 12 huizen van de tweede fase verkocht. Dat is voldoende om te beginnen met de bouw. Nog deze maand gaat de derde fase in de verkoop.

Het waren George Hoogervorst, Harro Smit en Thomas Posthuma die onafhankelijk van elkaar met het idee kwamen om de straten te vernoemen naar overleden Weesper kunstenaars. Een hele lijst van suggesties werd gedaan. Wethouder Eijking vond dat een goed idee en koos vier kunstenaars uit. Op het stadhuis werden gisteren de winnende namen bekendgemaakt.

Jakop Slegt (1934-1990) was een schilder en tekenaar. Bekend is onder meer van zijn tekening van Weesp uitgebeeld in een tobbe, omringd door water. Pieter van Velzen (1911-1990) was beeldhouwer en glasschilder. Er hangen onder meer grote glas-in-loodramen van Van Velzen in de Laurentiuskerk.

Het Lusthof in de emotiewijk haalde de eindstreep niet

Wout van Vliet (1948-1997) was schilder en kunstenaar. Zijn werk is door het hele land bekend, hij wordt gerekend tot de stroming Nieuwe Figuratieven. Thom Posthuma (1893-1941) was kunstschilder en industrieel ontwerper. Hij werkte voor tal van bekende bedrijven. Bovendien was hij ook de vader van Thomas Posthuma. Toen hij gisteren van wethouder Eijking hoorde dat zijn vader werd geƫerd met een eigen straatnaam, moest hij een traantje wegpinken.
Er komen nog twee straten in Leeuwenveld 3. Die worden niet vernoemd naar kunstenaars. De Landscronerlaan en Bloemendalerpoldersingel vormen straks belangrijke doorgaande wegen in de nieuwe wijk. De kunstenaarshofjes komen daar aan te liggen.

Wethouder Eijking vond het uitkiezen een hele moeilijk taak, zo vertelde hij dinsdag bij de onthulling. "We kregen veel suggesties. Zo hadden we een Weesper die een planten- en zadenwijk wel leuk vond. Karwijhof enzo. Ook kregen we een voorstel voor een emotiewijk met daarin een Blijlaan. Lusthof daarentegen haalde het niet", zo grapte de wethouder.