Jeugdhonk bij skatebaan Aetsveld kan doorgaan

WEESP - De ingekomen zienswijzen tegen het jeugdhonk bij de skatebaan in Aetsveld zijn ongegrond verklaard. Dat betekent dat de gemeente doorgaat op de ingeslagen weg. De vergunning is inmiddels verleend.

door Marieke van Veen

Het plan behelst een jeugdhonk ('schuilgelegenheid', zo luidt de officiƫle term) in de vorm van een zeecontainer. Deze komt voor een periode van maximaal vijf jaar op de skatebaan te staan. Het gaat om een container van vijftien vierkante meter, met een hoogte van 2,6 meter.

De container is bedoeld voor de jongeren die nu al gebruikmaken van de skatebaan en het verharde voetbalveld. Bij regen of kou kunnen zij elkaar evengoed ontmoeten door in de container te schuilen. De jongeren hebben zelf aangegeven behoefte te hebben aan zo'n schuil- en ontmoetingsplek.

Over het gebruik zijn afspraken gemaakt om de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Als de jongens zich niet aan de regels houden, gaat de container eerder weg dan de nu geldende einddatum in 2019. Rond de container komen lampen te staan, zodat surveillerende agenten goed zicht hebben.

Het idee voor een jeugdhonk komt voort uit het nieuwe Burgerpanel Aetsveld en is bedoeld om overlast van jongeren te voorkomen. Het burgerpanel heeft diverse gesprekken met de jongeren gevoerd. De jongeren gaven hierin aan een eigen plek te missen. Als zij ergens kunnen samenkomen, wordt het gehang op straat vanzelf minder, zo is de gedachte.

De afstand tussen de dichtstbijzijnde woningen is minimaal honderd meter. Van een onevenredige inbreuk op de belangen van directomwonenden is geen sprake, zo meent de gemeente: "Gezien deze afstanden is deze locatie bij uitstek geschikt als hangplek."

In de buurt wordt wisselend gereageerd op de komst van het jeugdhonk. Wijkoverleg Aetsveld (ook vertegenwoordigd in het eerdergenoemde buurtpanel) kan niet wachten tot de container er staat. Woordvoerster Marjos Zwartjes: "Niemand wil hangjongeren voor zijn eigen deur. Een vaste ontmoetingsplek aan de rand van de wijk is dan de beste oplossing." Maar er zijn ook buurtbewoners die vrezen dat hun woongenot zal worden aangetast, onder meer door geluidsoverlast. Bij de gemeente zijn zestien zienswijzen ingediend door omwonenden die het honk niet zien zitten. Zij kunnen eventueel nog naar de rechter stappen om bezwaar te maken.

Aangezien het om een tijdelijk bouwwerk gaat, hoeft het plan niet naar de welstandscommissie.