Eigenaar Fons Plukker is dit weekend overstelpt met reacties nadat hij de sluiting vrijdag bekendmaakte.
Eigenaar Fons Plukker is dit weekend overstelpt met reacties nadat hij de sluiting vrijdag bekendmaakte. Foto: Christian Pfeiffer

Tranen om De BoekenArk

WEESP - Het is sinds de aankondiging van zijn stoppen geen moment rustig geweest in zijn winkel. Weespers komen letterlijk bij hem uithuilen. Fons Plukker stopt. En de BoekenArk daarmee ook. Een gapend gat in het winkelbestand blijft achter.

Plukker neemt het besluit vanwege de tegenvallende resultaten in de afgelopen jaren. Een combinatie van de economische crisis, de aanhoudende opmars van webshops, illegale downloads en toenemende concurrentie is hier volgens hem debet aan. En zoals hij zelf zegt: "De creativiteit is eruit."

Fons Plukker heeft de BoekenArk ruim dertig jaar gerund; de eerste 15 jaar als bedrijfsleider, daarna als zelfstandig ondernemer. Met de sluiting van de BoekenArk verdwijnt de naam De Ark definitief uit het Weesper straatbeeld. In 2012 ging kantoorvakhandel De Ark failliet. Beide winkels hadden dezelfde oorsprong. De kantoorvakhandel en de boekenwinkel gingen in de jaren 70 al ieder hun eigen weg, maar bleven voor veel Weespers toch nog aan elkaar verbonden, al was de naam het enige dat de winkels nog aan elkaar verbond.

Onder leiding van Plukker organiseerde de BoekenArk veel activiteiten, regelmatig kwamen bekende schrijvers naar de zaak. Samen met De Bibliotheek werden topauteurs naar de Van Houtenkerk gehaald. Dit jaar kwam Maarten van Rossem nog naar Weesp. De ondernemer heeft lang geprobeerd om het tij te keren. Onder meer met het organiseren van lezingen, signeersessies en uitbreiding van het assortiment is geprobeerd de omzet weer omhoog te krijgen. Uiteindelijk was de conclusie dat dit onvoldoende soelaas bood.

WDO
Ook voor het Weesper winkelbestand heeft Plukker zich jarenlang hard gemaakt. Jaren zwaaide hij de scepter over de Weesper Detaillisten Organisatie. Onder zijn leiding werd een kansenkaart voor het Weesper winkelhart gemaakt waarin de sterke en de zwakke punten van de binnenstad werden benoemd. Plukker legde deze zomer al het voorzitterschap neer. De opheffingsuitverkoop gaat volgende week van start.

Reacties op de sluiting op pagina 3.