Cor van der Poel en Wim Zagt stellen dat de IVW een onmisbare rol speelt voor het bedrijfsleven.
Cor van der Poel en Wim Zagt stellen dat de IVW een onmisbare rol speelt voor het bedrijfsleven.

'Buiten de IVW let niemand op belangen Weesper bedrijfsleven'

WEESP - De IVW is van een aanvankelijk bedeesde club ondernemers uitgegroeid tot een dynamische bedrijvenvereniging voor Weesp, Muiden en omstreken met grote invloed en een sterk netwerk. Eind deze maand wordt het 50-jarig bestaan gevierd. Een gesprek met over verleden, heden en toekomst met voorzitter Wim Zagt en uitvoerend-secretaris Cor van der Poel.

door André Verheul

Jullie kennismaking met de IVW, hoe was die?
Wim Zagt: "Vijftien jaar geleden bij een BusinessClub in de City of Wesopa, er was hooguit twintig man. Als jong ventje vond ik dat allemaal wel spannend, maar achteraf gezien gebeurde er weinig."
Cor van der Poel: "Mijn eerste kennismaking was eind jaren zeventig als wethouder Economische Zaken. De IVW vergaderde onder leiding van Ab Hamstra, een van de laatste echte industriëlen die Weesp gekend heeft. B en W waren bij die vergadering uitgenodigd. De tafel in een U-opstelling, Hamstra aan het hoofd, een klein ploegje, elk jaar hetzelfde."
Zagt: "De BusinessClubs zijn pas een succes geworden toen ze bij bedrijven werden gehouden. Dat maakte het veel interessanter, het ging meer leven en het werd steeds drukker. Dat versterkte elkaar."

Eigenbelang of algemeen belang: wat is voor bedrijven de belangrijkste reden om lid van de IVW te worden?
Zagt: "De meeste bedrijven zijn lid vanwege het netwerk: mensen leren kennen en kijken of je business met elkaar kunt doen. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen."
Van der Poel: "Dat is zeer legitiem. Ondernemers zijn altijd op zoek naar nieuwe business. Het netwerken is steeds belangrijker geworden. Je moet dus zorgen dat je een goed netwerk hebt."

Is de IVW een goed netwerk?
Zagt: "Dat is het wel geworden, ja. Veel bedrijven doen zaken met elkaar. We krijgen wel signalen dat het soms enige tijd kost om je bij ons thuis te voelen. Daar willen we ook alerter op zijn."
Van der Poel: "Een korte presentatie van nieuwe leden op de BusinessClub zou ook een idee zijn, maar het 'probleem' daarbij is we te veel nieuwe leden hebben voor één bijeenkomst. Dat neemt niet weg dat we zoeken naar meer mogelijkheden voor korte presentaties aan elkaar."

Bestaat er een IVW-gevoel? En wat is dat?
Van der Poel: "Saamhorigheid, verbinding, business met elkaar, dat doen toch heel veel bedrijven met elkaar op onze bedrijventerreinen."
Zagt: "Voor mij heeft het te maken met gunnen. Leden gunnen elkaar de business. Natuurlijk ga je bij substantiële verschillen ergens anders heen, maar het gebeurt toch heel veel dat IVW-leden die iets nodig hebben om zich heen kijken en denken: hé, die is ook IVW-lid, dat is leuk, daar doen we zaken mee. Dat is top. Dat is echt het IVW-gevoel."

'Waar het kan, gunnen IVW-leden elkaar de business'

En waarom zijn er dan toch ook bedrijven niet lid?
Zagt: "Omdat ze geen business doen binnen Weesp of toch nooit naar de BusinessClub komen, zeggen ze dan. Op zich snap ik dat, maar het zou geen reden moeten zijn om geen lid te zijn. Want wij kunnen op het gebied van belangenbehartiging echt wel wat voor ze bereiken. Daar hebben we genoeg voorbeelden van. De IVW, met name Cor, zit als een spin in het web tussen de gemeente en de ondernemers. Daar betaal je ook die 273 euro per jaar voor. Daarnaast vind ik dat je met een lidmaatschap ook je saamhorigheid en solidariteit toont."
Van der Poel: "Ik noem dat nog liever: loyaliteit en sociaal zijn. Er is in de afgelopen jaren veel verbeterd, er zijn veel lege panden opgevuld, het Keurmerk Veilig Ondernemen is er, de bedrijventerreinen zijn netter en veiliger, de wegen zijn opgeknapt, er zijn collectieve diensten gekomen, enzovoort. Daar profiteert ieder bedrijf van, ik vind dat je je dan loyaal moet opstellen en sociaal moet meedoen. Voor naar verhouding weinig geld, laten we wel wezen. Kijk, het stoort mij als een goed draaiend bedrijf zijn lidmaatschap opzegt met als reden: wij zijn geen vergadertijgers. Dat geeft een verkeerd beeld van de IVW."
Zagt: "Zonder onze druk had de Hogeweyselaan er nog steeds slecht bij gelegen."

Hoe ziet de toekomst er uit? Wat zijn nu de prioriteiten voor de IVW?
Van der Poel: "Door de woninguitbreidingen in de Bloemendalerpolder komen er de komende 10 à 15 jaar 7000 mensen bij. Het is belangrijk om voor deze mensen zo veel mogelijk werkgelegenheid in Weesp te creëren. Verder: het verder terugdringen van de leegstand en het slopen van structurele leegstand van bedrijfspanden. We zitten boven op de herontwikkeling van de Rijnkade en de Nijverheidslaan. Maar de allerhoogste prioriteit is een goede ontsluiting naar de A1, zowel voor de bedrijven op Noord als voor de Nijverheidslaan. De Korte Muiderweg wordt op termijn afgesloten en er komt een nieuwe weg naar de A1 langs of bij het kanaal. Er is geen individuele ondernemer die zich daar druk om maakt, maar het is van groot belang voor het totale bedrijfsleven. Daarom gaat er geen overleg met de gemeente voorbij of wij hebben het erover."
Zagt: "De ervaring leert dat de IVW dé instantie is die bij dit soort projecten op de belangen van de ondernemers let. Anders gebeurt het niet. De IVW is steeds onmisbaarder geworden."