Camilla werd op het Casparus College in elkaar geslagen door een mede-leerling.
Camilla werd op het Casparus College in elkaar geslagen door een mede-leerling.

Slapeloze nachten na mishandeling op school

WEESP - De 15-jarige Camilla Pereboom is half september aan haar laatste lesweek op het Casparus College bezig. Ze wil een andere richting op en dat kan beter op een andere school. Het afscheid van haar klas loopt echter anders dan gepland. In plaats van een paar leuke laatste momenten wordt ze donderdag 18 september door een medeleerling in elkaar geslagen. Een kleine maand later is het met haar neus nog steeds niet helemaal in orde en schrikt ze 's nachts geregeld wakker.

door Marieke van Veen

"Die jongen (naam is bij de redactie bekend) liep mij al sinds de tweede klas geregeld te sarren", vertelt Camilla aangedaan. "Zo heeft hij ook wel eens 'Ik maak je dood' in mijn oor gefluisterd. Meestal als hij iets lelijks zei negeerde ik dat. Of ik vroeg hem normaal te doen. Toen hij die bedreiging fluisterde heb ik dat aan mijn mentor verteld."

Donderdag 18 september loopt het helemaal uit de hand. Camilla doet Techniek en mag in haar laatste lesweek magazijnmeester zijn. Klasgenoten kunnen bij haar in ruil voor muntjes gereedschappen lenen. Blijkbaar zit dat de dader dwars. Hij leent een hamer, maar beweert later dat Camilla de hamer van hem af heeft gepakt en begint haar uit te schelden. Camilla's moeder Yvonne: "Mijn dochter houdt niet van ruzie, maar komt wel voor zichzelf op als dat nodig is. Toen ze die jongen na de zoveelste rotopmerking van repliek diende, stompte hij haar vol in het gezicht. Niet één keer, maar wel vijf keer. Ze viel tegen een kast aan en is buiten bewustzijn geraakt. Ze kwam bij in een plas bloed."

De moeder neemt het de school kwalijk hoe de kwestie is afgehandeld. "Mijn dochter is op een stoel gezet en heeft een bekertje water gekregen. Alsof het een akkefietje betrof. Ze belde me zelf op, helemaal over haar toeren. Ik ben vanuit mijn werk in Almere naar Weesp geraced en schrok me kapot van hoe ik haar aantrof. Ik heb haar later zelf met de auto naar de Spoedeisende Hulp gereden, waar geschokt werd gereageerd. Geen idee waarom de school geen ambulance heeft gebeld. Ook de politie is niet ingeschakeld."

Camilla is de volgende dag nog wel naar school gegaan om haar spullen op te halen en haar klas gedag te zeggen. Voor een confrontatie met haar belager hoefde ze niet bang te zijn, die was geschorst. Camilla heeft de eerste week op haar nieuwe school gemist. Moeder Yvonne: "Twee dagen na de aanval kleurde haar gezicht bont en blauw. Ook had ze erg last van haar neus. Ze loopt nu bij een KNO-arts. Er zit in haar neus iets los wat vast hoort te zitten. De arts wil het nog even de kans geven om vanzelf te genezen, maar als dat niet gebeurt moet ze alsnog onder het mes."

Hoewel het loszittende botje Camilla dwarszit, zijn de pijn en de kneuzingen inmiddels weggetrokken. Wat blijft zijn de slapeloze nachten en gevoelens van onveiligheid. "Als ik naar buiten ga, ben ik continu op mijn hoede. Niet zozeer omdat ik bang ben die jongen tegen te komen - hij woont niet in Weesp - maar omdat ik niemand meer vertrouw. Als iemand mij bozig aankijkt, schiet mijn hartslag omhoog. Bang om weer vanuit het niets aangevallen te worden."

'Hij stompte haar vol in haar gezicht. Niet één keer, wel vijf keer'

Yvonne heeft later nog wel gesprekken gehad op school, maar daar heeft ze een nare smaak aan overgehouden. "Het Casparus College heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid getoond. Ze willen dit stilhouden uit angst voor een negatief imago. Het Casparus College zegt veiligheid hoog in het vaandel te hebben, maar ondertussen gebeurt dit dus wel, gewoon in Weesp. Daarom komen we ook met dit verhaal naar buiten." Ook Camilla zit het dwars dat de school niks van zich heeft laten horen: "Geen bloemetje, geen belangstellend telefoontje, niks. Een maand later hoeft dat van mij ook niet meer, maar toen was dat toch wel het minste geweest. Ik heb het gevoel dat ze me hebben laten stikken, dat is naar."

Kees Elsinga is van de Gooische Scholen Federatie, de organisatie waar het Casparus College onder valt. Hij betreurt het voorval, maar vindt niet dat de school iets te verwijten valt. "Een van de docenten die bij het incident aanwezig was is gediplomeerd verpleegkundige. Zij heeft Camilla eerste hulp verleend. Andere docenten hebben de boel gesust en de jongen weggestuurd. Hierdoor was het niet nodig om de politie te bellen. Wij proberen sowieso dit soort zaken zelf op te lossen, dat is toch het beste. Omdat het hier een toch wel ernstig incident betrof hebben we Camilla en haar moeder wel geadviseerd om aangifte te doen." Elsinga vindt niet dat de school zich er makkelijk vanaf maakt: "Camilla zit inmiddels weliswaar op een andere school, maar toch zijn wij een procedure gestart om de dader van onze school te verwijderen. Er waren al eerder incidenten geweest. Deze jongen heeft ernstige gedragsproblemen en na het voorval met Camilla is voor ons de maat vol. We werken aan een vervangende school", aldus Elsinga.

De politie meldt dat het onderzoek in volle gang is: "We zijn druk bezig met het horen van getuigen en het verzamelen van informatie". Het WeesperNieuws heeft ook de jongen om zijn kant van het verhaal gevraagd. Hij laat via een woordvoerder weten in afwachting van het onderzoek niet te willen reageren.

Camilla probeert ondertussen haar leven weer op de rit te krijgen. "Ik heb het op mijn nieuwe school naar mijn zin en doe in mijn vrije tijd weer leuke dingen. Maar in mijn eentje de straat op gaan, nee, zover ben ik nog lang niet."