Lindsay uit Weesp rockt met Proud Mary.
Lindsay uit Weesp rockt met Proud Mary. Foto's: Marieke van Veen

Voor één avond een echte ster

WEESP - Het is zaterdagavond wel even slikken voor de organisatie. Een minuut voor aanvang van de Local Heroes-avond is er in de City nog geen toeschouwer of deelnemer te bekennen. De band bestelt nog maar een spaatje. Net als de gevreesde zin 'afgelasten dan maar?' hardop wordt uitgesproken, stappen er een paar mensen binnen.

door Marieke van Veen

De band neemt zelf het voortouw en speelt enkele nummers. Presentator Bas legt uit wat de bedoeling is. Op de tafeltjes liggen lijsten met bekende nummers waaruit de deelnemers mogen kiezen. Zij kunnen doorgeven welk nummer ze willen zingen en worden op een gegeven moment het podium op geroepen. De songtekst wordt klaargezet op een standaard. Karaoke dus eigenlijk, maar dan met een liveband.

De paar mensen die er zijn, komen eigenlijk om te kijken. Zij zijn benieuwd naar het lokale talent dat deze avond de kans grijpt om als een echte ster te 'shinen'. Maar het lokale talent laat het een beetje afweten vanavond. Dan komen er een paar dames binnen. Uit de hartelijke begroeting met de band valt op te maken dat het hier gaat om 'vaste klanten', die op hun uitgaansavond liever zelf op een podium staan dan ervoor. Zonder enige koudwatervrees geven ze om en om een nummer door en pakken de microfoon. Nu de eerste schapen over de dam zijn, durven anderen zich ook aan te melden. Ondertussen druppelen er meer mensen binnen. Echt druk gaat het niet worden, maar er zijn deelnemers, er is publiek en de band laat zich niet kennen.

'Love is a Battlefield', 'You've got a Friend', 'Dancing Queen', 'Valerie', 'With A Little Help From My Friends'... de ene na de andere hit wordt ten gehore gebracht. De deelnemers worden steeds losser en staan te swingen op het podium. Lindsay redt de eer van Weesp en laat als een echte local hero de zaal uit zijn dak gaan met haar vertolking van 'Proud Mary'. Haar fans kijken trots toe en filmen haar optreden. In de pauze genieten de bandleden van een Weesper Wispe: "Zo, lekker biertje hoor!" Presentator Bas rookt buiten een sigaret. "Normaal hebben we tien tot vijftien keer zo veel publiek. Misschien dachten de Weespers dat het om een gewone karaoke-avond ging en hebben ze daar niet zo veel mee? Jammer, want ik heb begrepen dat er veel talent is in Weesp. Als je het vak in wil, is zo'n avond als deze bij uitstek geschikt om podiumervaring op te doen, met een professionele liveband nog wel. Bij De Vorstin in Hilversum hebben we wel eens een meisje op het podium gehad dat later hoge ogen gooide bij de tv-talentenjacht Idols. Maar ook voor mensen die het gewoon leuk vinden om samen muziek te maken zijn dit leuke avonden."

Dat de opkomst teleurstellend laag was, betekent overigens niet dat de avond mislukt is. Integendeel: wie wel in het theater aanwezig was, had een topavond. Bij zowel de gelegenheidszangers als de band spatte het plezier er vanaf. En doordat er niet zo veel deelnemers waren, kwam iedereen die wél wilde zingen lekker vaak aan bod. Misschien moet dit evenement gewoon nog voet aan de grond krijgen in Weesp?

De deelnemers voelen zich helemaal thuis op het podium.