Grote financiële ingrepen
nog niet nodig in Weesp

WEESP - De gemeente Weesp heeft voor volgend jaar de zaken financieel aardig voor elkaar. De ozb hoeft niet omhoog (alleen inflatiecorrectie) en de gestelde bezuinigingen zijn gehaald. De keerzijden zijn dat er geen geld is voor nieuw beleid en dat er bij gelijkblijvend beleid in 2016 een tekort ontstaat van een half miljoen euro.

Dat blijkt uit de begroting voor 2015 zoals die door het college van B en W is voorgesteld aan de gemeenteraad. PvdA en D66 vinden het verhogen van de onroerendzaakbelasting (ozb) met meer dan de inflatiecorrectie bespreekbaar. Maar het college vindt het niet nodig. De extra opbrengst die daarmee gehaald zou worden, zet maar weinig zoden aan de dijk, legde wethouder Peter Eijking (PvdA) onlangs uit op Radio Weesp. Aan structurele besparingen heb je veel meer om het huishoudboekje van de gemeente op orde te houden. Die besparingen worden vooral gevonden in efficiency. Zo besteedt de gemeente de afdeling Sociale Zaken niet langer uit aan de gemeente Hilversum, maar voert de taken zelf uit in samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Dat scheelt structureel 400.000 euro, bijna de helft van de totale besparing binnen de gemeentelijke organisatie.
In de begroting zet het college ook haar speerpunten op een rijtje. En dat zijn er nogal wat. B en W gaat veel onderzoeken laten doen de komende periode: naar een natuurspeeltuin, de noodzaak van betaald parkeren, veiliger schoolroutes, meer betaalbare woningen in de Bloemendalerpolder, zwemles voor minder draagkrachtigen, meer ligplaatsen voor bootjes, een nieuw evenemententerrein, een stadsstrand en de terugkeer van het water in de Achtergracht. Verder hebben B en W de komende tijd hun handen vol aan (het begeleiden van) een nieuw schansenplan, het stationsgebied, de Laurentiustoren, winkelcentrum Hogeweij, jongerenhuisvesting en een nautisch kwartier aan de Nijverheidslaan. Maar vooral aan de transities in het sociaal domein, een monsterklus die vooralsnog gladjes in de begroting is verwerkt.