College van B en W: crematorium niet haalbaar, streep erdoor

WEESP - Er komt geen crematorium in Weesp. Het college van B en W heeft besloten geen verder onderzoek te laten doen naar de vestiging van een crematorium.

door Christian Pfeiffer

Met die beslissing lijkt het einde verhaal voor de vestiging van een crematorium. Er is jaren over gesproken.

Een plan om er een te bouwen aan de Utrechtseweg leidde tot veel protest uit de buurt. Eind vorig jaar er door de gemeenteraad toch nog opdracht voor een onderzoek gegeven. Het recente besluit van het college is gebaseerd op dat onderzoek.

De conclusie is namelijk dat er in de eerste plaats te weinig crematies zijn om de komst van een crematorium te rechtvaardigen. "Voor een volwaardig crematorium zijn 600 crematies per jaar nodig", zo schrijven de onderzoekers. Op dit moment zijn er 480 tot 540 crematies per jaar, maar Hilversum en Laren gaan ook crematoria bouwen. Het aantal crematies zakt daardoor naar verwachting de komende jaren naar 285 tot 340.

Een kleinschalig crematorium met een capaciteit van 350 crematies zou daardoor nog wel een optie kunnen zijn, maar dan moeten bepaalde voorzieningen zoals een aula en horeca worden gedeeld.

'Straks nog maar behoefte aan 285 tot 340 crematies in regio'

Nog belangrijker is dat de grondprijs voor de plek van zo'n crematorium niet hoog mag zijn om het crematorium in de toekomst rendabel te krijgen. Maar de gemeente mag een stuk grond in Weesp niet onder de marktwaarde verkopen omdat dat dan weer in de buurt zou komen van staatssteun. De gemeente gaat er daardoor geen cent op vooruit, en dat was wel een van de belangrijkste voorwaarden.

Het college van B en W heeft besloten naar aanleiding van deze resultaten geen verder onderzoek meer te gelasten naar kansrijke plekken voor zo'n crematorium.