De Hilversumse burgemeester Broertjes is enthousiast.
De Hilversumse burgemeester Broertjes is enthousiast. Foto: Gem. Hilversum

Is de toekomst van Weesp een fusie met Hilversum?

Vervolg van de voorpagina.

De koers van Wijdemeren is precies zoals adviseurs eerder aan de provincie Noord-Holland voorstelden: fuseer Weesp met Wijdemeren en Hilversum. Een nieuwe Gooigemeente ontstaat en de belangrijke bouwgrond in de Bloemendalerpolder blijft binnen bereik van de Gooi & Vechtstreek.

Burgemeester Pieter Broertjes van de gemeente Hilversum is in ieder geval al erg enthousiast. Aan deze krant laat hij weten dat de gesprekken voor een fusie wat hem betreft het liefst morgen nog beginnen. "En als we opschieten fuseren we eerder dan Naarden, Bussum en Muiden", zo vertelde hij gekscherend. Niet als einddoel, maar als opstap voor een grote gemeente in het Gooi. Kortom: een fusie met het grote Hilversum is dichterbij dan het nu lijkt.

De vraag is nu wat Weesp gaat doen. Volgende week komen de politieke partijen bij elkaar om daarover te praten. Erg veel opties zijn er niet. Op het Sociaal Domein is de samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht nog drie jaar gewaarborgd, maar voor andere taken moet Weesp toch hulp krijgen van andere gemeenten. Het Weesper ambtenarenapparaat is te klein om het alleen te kunnen.

Er zijn drie plekken voor hulp: zuidelijk van Weesp liggen Hilversum en Wijdemeren. Noordelijk en oostelijk straks de nieuwe gemeente Muiden, Naarden en Bussum en aan de westkant lonkt Amsterdam.

Op donderdag 30 oktober wordt er in de provincie Noord-Holland een debat gehouden over de bestuurlijke toekomst van de regio Gooi & Vechtstreek. Dan moet Weesp met de billen bloot en een toekomstplan op tafel hebben liggen.