Achter 't Vosje rond 1960: erg veranderd.
Achter 't Vosje rond 1960: erg veranderd. Foto: RHC Vecht en Venen

De Weesper industrie naar de bedrijventerreinen

WEESP - Het is bijna onherkenbaar veranderd: Achter 't Vosje. De foto is ergens begin jaren 60 vanaf de Hoogstraat genomen. Nu staat er het politiebureau en is er een parkeerplaats.

door Christian Pfeiffer

Bijna 4500 foto's over Weesp: de beeldbank over Weesp van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen staat online. Het WeesperNieuws pikt er tot het einde van het jaar wekelijks een pareltje uit.

In deze krant aandacht voor de jarige Industrievereniging Weesp (IVW). Tegenwoordig zitten de fabrieken vooral op de bedrijventerreinen rondom Weesp, maar daarvoor zaten ze grotendeels nog gewoon in het centrum. Zoals hier rechts de fabriek van Trifax (bakkerijgrondstoffen) aan de Hoogstraat. En het oude schoolgebouw. Allemaal verdwenen. Nu is rechts het politiebureau en links een parkeerplaats. Op de plaats van de foto nu een wandelboulevard langs de Vecht. In 1948 brandt het pand uit. De Magneet-fabriek aan de Achtergracht wordt opnieuw door brand gedeeltelijk verwoest. Van den Berg koopt uiteindelijk de Villa Casparus in Weesp, de oude woning van een van de directeuren van Van Houten's chocoladefabriek. Na een verbouwing ontstaat een zeer modern ingerichte fabriek.

De beeldbank van het RHC is te vinden via rhcvechtenvenen.nl.