Jelle Zijlmans is het zat, het Weesper Automatenkabinet in de Middenstraat sluit voorgoed de deuren.
Jelle Zijlmans is het zat, het Weesper Automatenkabinet in de Middenstraat sluit voorgoed de deuren. Foto: André Verheul

Automatenkabinet trekt stekker eruit

WEESP - Het Weesper Automatenkabinet in de Middenstraat is dicht en gaat ook niet meer open. Uitbater Jelle Zijlmans voelt zich zo tegengewerkt dat hij onlangs heeft besloten de stekker er uit te trekken. Hij gaat zijn collectie bestaande uit honderden speelautomaten verkopen.

door Marieke van Veen

Met de sluiting van het Weesper Automatenkabinet raakt Weesp een belangrijke toeristische trekpleister kwijt. Volgens Zijlmans trok zijn museum jaarlijks wel 10.000 bezoekers.

Waar is het misgegaan? Het Automatenkabinet heeft vijftien jaar lang gefloreerd en iedereen die je hoorde was enthousiast. Jelle Zijlmans: "Het is een mooie tijd geweest waarin geen onvertogen woord is gevallen, maar de laatste twee jaar ondervond ik steeds meer tegenwerking. Stond er opeens een ambtenaar op de stoep en de gemeente ging aan de lopende band brieven sturen, tot aan dwangsommen aan toe. Ik zou me niet aan de regels houden en ik moest van alles veranderen. Maar daar heb ik geen zin in."

'Ik moest van alles veranderen, daar heb ik geen zin in'

Zijlmans vervolgt: "Verschillende horecagelegenheden hebben geklaagd omdat ik ook drankjes schenk. Ik kan bezoekers toch niet de hele middag laten rondlopen, die krijgen op een gegeven moment dorst. De een wil een frisje, de ander een biertje: moet kunnen. En heel lang kon dat ook gewoon. Maar op het laatst werd er steeds vaker geroepen dat ik voor de Weesper horeca valse concurrentie ben en dat ook ik moet voldoen aan de eisen die aan de horeca worden gesteld. Wat een onzin. Er vindt hier op woensdagmiddag wel eens een kinderfeestje plaats. Dan rennen er tien kinderen met rode wangetjes rond en die krijgen dan een glaasje limonade. Is dat nou concurrentie voor de horeca?"

De verzamelaar is er inmiddels klaar mee. Hij heeft nog gezocht naar alternatieven zodat het museum voor Weesp behouden kon blijven. Dat is op niets uitgelopen.

Lees verder op pagina 17.