Weesp raakt het Automatenkabinet kwijt.
Weesp raakt het Automatenkabinet kwijt. Foto: Ruth van Kessel

'Wereldwijde belangstelling voor mijn automaten'

Vervolg van de voorpagina
Vanwege de opgelegde eisen is Jelle Zijlmans al langer het plezier in het runnen van zijn Weesper Automatenkabinet kwijt. Het stuitte hem echter tegen de borst om zomaar de kleurrijke deur van het museum in de Middenstraat achter zich dicht te trekken. Daarvoor heeft het Automatenkabinet te veel fans, in én buiten Weesp.

Er waren plannen om het museum onder te brengen in het voormalige postkantoor aan de Oudegracht. Zijlmans was bereid zijn collectie te schenken aan de stad Weesp, op voorwaarde dat het stadsbestuur voor een duurzame exploitatie zou zorgen. Op die manier kon het museum voor Weesp behouden blijven. Ook uit dit plan heeft Zijlmans nu de stekker getrokken. "Ik heb een jaar lang mijn stinkende best gedaan, er lag een goed onderbouwd plan op tafel, maar er zat geen enkele voortgang in. Nou ja, dan maar niet."

En nu? Zijlmans: "Ik ga mijn speelautomaten verkopen. Dat betekent dat mijn collectie uitwaaiert over de hele wereld. Ik bezit veel zeldzame exemplaren, waarvoor vanuit Azië en Engeland al veel belangstelling is getoond. Ik heb daar geen haast mee. Ondertussen blijf ik de ruimte verhuren als locatie voor feestjes en andere bijeenkomsten. Of er moet binnenkort weer iemand met een pet op voor de deur staan. Dan stop ik daar ook acuut mee."

Het WeesperNieuws heeft de gemeente om een reactie gevraagd. Een woordvoerder laat het volgende weten: "De gemeente herkent zich niet in de strengere 'aangescherpte' eisen en gaat er vanuit nog steeds met het automatenkabinet in gesprek te zijn. Op korte termijn treden de gemeente en het kabinet nader in overleg".