Prima sfeertje op Open Jeugd Herfsttoernooi van WTC.
Prima sfeertje op Open Jeugd Herfsttoernooi van WTC. Foto: Ruth van Kessel

'Wij kennen alle jeugdspelers'

WEESP - Geen winnaars, maar wel mooie finaleplaatsen voor Weesper tennissers op het Open Jeugd Herfsttoernooi van de Weesper Tennis Club dat afgelopen week gespeeld werd. Maar volgens de toernooileiders zijn alle spelers winnaars: dit jaar was het toernooi opvallend sportief.

door Ruth van Kessel

Tennis, het is en blijft een mentaal spelletje. Zelf nog maar net de leeftijd van tennisjeugd ontgroeid, kunnen de Open Jeugd toernooileiders Jimmy Schulte (22) en Niels van der Linden (19) zich goed inleven in wat de spelers meemaken op de baan. Is de bal in of uit? Klopt de puntentelling? Hoe jong de spelers ook zijn – in dit jeugdtoernooi tussen de 10 en 17 jaar – ze moeten het met elkaar oplossen. Jimmy en Niels: "Bij discussies zijn er regels om eruit te komen, maar voor jonge kinderen zijn die best ingewikkeld. Het valt ons op dat we dit jaar bijna niet hebben hoeven ingrijpen. Natuurlijk waren er na een wedstrijd wel frustraties en teleurstellingen bij de spelers, maar dat hoort bij tennis. Je moet met tegenslag leren omgaan."

88 kinderen waren afgelopen week op de Weesper tennisbanen te vinden. De Weesper tennissers waren sterk in de minderheid en vooral kinderen uit omliggende plaatsen als Muiderberg, Bussum en Hilversum kwamen op het Weesper Open Jeugdtoernooi af. Sommigen elk jaar weer, zoals Huizer Florian Kenter die al acht jaar in Weesp grote successen neerzet. Nu 17 jaar, schrijft hij zijn laatste overwinning als jeugdlid bij de enkelpartij in zijn leeftijdscategorie. Hij belooft terug te komen naar Weesp als seniorspeler in het Open Toernooi voor volwassenen. Hij roemt de gezelligheid en de persoonlijke sfeer in Weesp. Jimmy en Niels: 'Daar doen wij als toernooileiding erg ons best voor. We zorgen ervoor dat de spelers en hun ouders zich welkom voelen, maken met iedereen een praatje, zorgen dat iedereen op de juiste baan speelt, troosten als het nodig is en delen complimenten uit." Het duo denkt dat de dagelijkse mail aan alle spelers waar alle hoogtepunten van de dag nog eens de revue passeren, bijdraagt aan de persoonlijke sfeer. Jimmy: "Spelers leren elkaar daardoor echt beter kennen."
Voor Jimmy en Niels was het een nieuwe ervaring dat zij samen verantwoordelijkheid hadden voor de planning. Zo gaan ze steeds meer overnemen van de oudere garde, die dit jaar nog over de schouders van de jongens meekeek. "Het was supergezellig en leerzaam, volgend jaar staan we er weer", zo beloven de twee enthousiaste WTC-ers.

De jonge toernooileiders Jimmy Schulte en Niels van der Linden.