Emmy de Graaff zit al tien jaar bij het Rode Kruis Weesp.
Emmy de Graaff zit al tien jaar bij het Rode Kruis Weesp. Foto: Marieke van Veen

'Er zijn meer Weespers nodig
om rampen te bestrijden'

WEESP - We kennen het Rode Kruis vooral van de EHBO-posten tijdens lokale evenementen. Maar ook bij calamiteiten in de omgeving, zoals de explosie in de flat in Diemen afgelopen september en het busongeluk op de snelweg bij Muiden in 2013, komen deze Weespers in actie. Om deze hulp te optimaliseren, zijn er meer mensen nodig. Vrijwilliger Emmy de Graaff uit Weesp vertelt wat dit werk zo boeiend maakt.

door Marieke van Veen

Wanneer zijn jullie voor het laatst opgeroepen?
"Vorige maand bij de gasexplosie in de flat Beukenhorst in Diemen. Er was een tekort aan vrijwilligers en dan wordt er ook een beroep gedaan op Rode Kruis-afdelingen in de regio. De flat werd ontruimd en voor de bewoners moest opvang worden verzorgd in de Marinekazerne in Amsterdam."

Wat moeten jullie in zo'n geval doen?
"De opvanglocatie moest worden ingericht, zodat mensen er konden overnachten. Wat dat betreft was de kazerne met al die kamers een perfecte locatie. Ook zorgden we voor persoonsregistratie, zodat we precies wisten wie er binnen en dus veilig waren. En verder boden we natuurlijk een luisterend oor, want het is niet niks wat die mensen meegemaakt hebben."

Wat was jullie rol bij dat busongeluk op de snelweg bij Muiden in november vorig jaar?
"Stomtoevallig waren we uitgerekend die dag met een groep vrijwilligers op pad. We hadden elders in het land een training gehad en reden met ons eigen busje over de snelweg naar huis toen we van het ongeluk hoorden. Toen zijn we er natuurlijk naartoe gereden om te kijken of we iets konden betekenen. We verwachtten een chaos aan te treffen, maar ter plaatse bleek alles onder controle. We waren niet nodig. Toch is het niet zo dat we voor niks gegaan zijn. Als er een kans bestaat dat je mensen kan helpen, moet je dat doen."

Hoe ben jij bij het Rode Kruis beland?
"Ik ben apothekersassistente in Nigtevecht en heb al heel lang mijn EHBO-diploma. Op een gegeven moment vroeg iemand die ik kende of ik docent bij het Jeugd-EHBO in Weesp wilde worden. Het leek haar echt iets voor mij. Ze had gelijk. Dat is nu tien jaar geleden en ik doe het nog steeds heel graag. Later ben ik ook mee gaan draaien bij de EHBO-diensten tijdens evenementen zoals het Sluis-en-bruggenfeest en de WeesperNieuws Triatlon. En ik doe dus ook Bevolkingszorg, zoals wij de hulpverlening bij grote en kleine rampen noemen."

'Onderweg naar een calamiteit begint de adrenaline te stromen'

Wat vind je het leukst?
"Alles! Het geven van lessen aan de jeugd geeft veel voldoening. Binnenkort komen we op bijna alle Weesper basisscholen voor proeflessen, daarmee hopen we jeugdleden te werven. Maar ook de EHBO tijdens evenementen doe ik graag. Er hangt dan altijd een bijzondere sfeer in Weesp. Opgeroepen worden bij rampen is weer heel anders. Op de weg erheen begint de adrenaline te stromen. Je weet immers nooit wat je aantreft. Maar uiteindelijk is bij alles mijn drijfveer hetzelfde: ik vind het fijn om iets voor een ander te betekenen."

Waarom zijn er meer mensen nodig?
"Onze actieve kern bestaat uit zo'n dertig man. Dat klinkt misschien heel aardig, maar bij grote evenementen worden die allemaal ingezet en dan nog komen we mensen tekort. We doen dan een beroep op afdelingen in de regio, maar er wordt tegenwoordig zo veel georganiseerd dat er vaak meerdere activiteiten in hetzelfde weekend zijn. Soms draaien we diensten van wel twaalf uur. Daar komt bij dat ik, en de anderen vast ook, zelf ook wel eens een keer gewoon publiek wil zijn. Mijn dochter doet bijvoorbeeld mee aan de WeesperNieuws Triatlon en ik zou haar graag willen aanmoedigen. Maar als ik in de huidige situatie afzeg, dupeer ik de anderen. Ook bij calamiteiten zou meer speling in het vrijwilligersbestand prettig zijn. Nu moet je soms toch op pad, terwijl het met bijvoorbeeld je werk heel slecht uitkomt. Natuurlijk zijn we flexibel, maar we hebben ook nog ons eigen leven. Met meer vrijwilligers zou dat minder botsen."

Waar zijn jullie naar op zoek?
"Dat is niet in een paar woorden te vangen. Het Rode Kruis doet zo veel dat er altijd wel passend vrijwilligerswerk te vinden is. We houden bijvoorbeeld ook soosmiddagen voor ouderen. Daar heb je geen EHBO-diploma voor nodig. Je moet in ieder geval wel sociaal zijn. Dat sociale krijg je ook terug. Ik heb veel leuke contacten opgedaan. Het Rode Kruis is een fijne, hechte club. En de afdeling bestaat dit jaar 100 jaar! Dat we uitgerekend dit jaar een eigen ruimte hebben kunnen betrekken in Papelaan 99 is de kers op de taart. We hebben het daar ontzettend naar ons zin. Erg fijn dat we onze activiteiten hebben kunnen onderbrengen op een vaste locatie."

Esther Droste, vrijwilligersmanager van het Rode Kruis Gooi en Vechtstreek, laat potentiƫle vrijwilligers weten dat er binnenkort lessen van start gaan: "Over een paar weken start er weer een EHBO-opleiding en een training voor Vrijwilligers Bevolkingszorg. We zoeken nog vrijwilligers voor beide teams. Weespers die het verschil willen maken in grote en kleine noodsituaties zijn van harte welkom op zich aan te melden. Mail naar edroste@redcross.nl of bel 06-10293781. Of kom naar de open dag van de Versa Vrijwilligerscentrale."