Weesper celliste Julia Tom tijdens een optreden op de Uitmarkt in Amsterdam.
Weesper celliste Julia Tom tijdens een optreden op de Uitmarkt in Amsterdam.

Eerst wegdromen, dan shoppen

WEESP - Wat is een mooier begin van de vrije zondag dan ontspannen wakker worden met een kopje koffie en mooie muzikale klanken van stadgenoten? Theater City of Wesopa introduceert deze winter 'Koffieconcert voor de donkere maanden' met musici uit Weesp en koppelt deze concerten aan de koopzondag. Leeuwenveldse celliste Julia Tom bijt op zondag 26 oktober de spits af.

door Ruth van Kessel

Het zat al langer in het hoofd van de programmamakers van Theater City of Wesopa: hoe leuk is het om Weespers op een ontspannen en laagdrempelige manier te laten genieten van klassieke muziek op de luie zondagochtend? Kopje koffie, iets lekkers erbij en je dan laten onderdompelen in luchtige klassieke genres, die als het even kan een gevoelige snaar raken. Hoe heerlijk is zo'n start van de dag. Programmamaakster en klassieke muziekliefhebster Louky Schöne ziet het al helemaal voor zich: "Ik denk dat het veel mensen zal aanspreken. Wij zien de concerten als een spirituele opkikker voor de donkere maanden. Bewust houden we de koffieconcerten op de maandelijkse koopzondagen, zodat het publiek na afloop meteen kan doorlopen voor een rondje winkelen in Weesp. Ik hoop dat mensen deze koppeling kunnen waarderen."

Voor elk wat wils
Bij het samenstellen van de koffieconcerten voor de donkere maanden heeft Schöne gezocht naar een variatie in muziek en muziekinstrumenten, waardoor een breed publiek zich aangesproken kan voelen. Alle musici hebben een lijntje met Weesp. Zo kwam Schöne celliste van het Amsterdamse concertgebouworkest Julia Tom op het spoor door een artikel in het WeesperNieuws over nieuwe Weespers in Leeuwenveld en vond haar meteen bereid om mee te doen. Weesper pianist Otto Kruisdijk is al langer een graag geziene gast bij de City of Wesopa en verzorgde twee jaar lang de zogenaamde Sireneconcerten op de eerste maandag van de maand. In december verzorgt hij het koffieconcert en normaal meer gericht op jazz en improvisatie, speelt hij speciaal hiervoor klassieke muziekstukken, waar hij zelf veel mee heeft. Het (inter)nationaal bekende gitaarduo Marion Schaap en Peter Constant dat voor november staat gepland, komt wel niet uit Weesp, maar kent Weesp van de Stadhuisconcerten. Als het lukt, komen ze graag. In januari staat Roumana Goumare op het programma. De in Weesp geboren fluitiste speelt in Nederlandse symfonieorkesten en vindt het erg leuk om weer een keer in haar geboortestad op te treden. Voor Weesper kamerkoor Camerata Fectionata is het koffieconcert een thuiswedstrijd: de meeste koorleden en dirigent Fred Smalbrugge wonen in Weesp.

Weesper debuut voor Julia Tom
Nog maar vier jaar woont de in California geboren celliste Julia Tom met haar man pianist Eildert Beeftink in Weesp en vanaf dag één heeft het echtpaar Weesp in hun hart gesloten. Met een studio aan huis in hun woning in Leeuwenveld 2 vormt Weesp een rustpunt in haar leven, een plek waar ze kan studeren, musiceren met collega's en cellolessen kan geven. Een verademing tussen de vele buitenlandse reizen die ze maakt met het Amsterdamse Concertgebouwconcert en de muzikale projecten met het Amsterdam Ensemble. Ze is blij dat het lukt om tijd vrij te maken voor Weesp. Tom: "Dit wordt mijn Weesper debuut en ik vind dat absoluut geweldig. Ik ben zo trots op Weesp. Tijdens het koffieconcert ga ik mijn lievelingswerken spelen, de kern van het romantische cellorepertoire. Heel fijn dat ik dit mag doen en ik hoop hiermee de harten van Weespers te raken."

Koffieconcert voor de donkere maanden:
26 oktober Celliste Julia Tom en pianist Martijn Willers
30 november Gitaarduo Marion Schaap en Peter Constant (onder voorbehoud)
21 december Pianist Otto Kruisdijk
25 januari Fluitiste Romana Goumare en pianiste Femke de Graaf
29 maart Kamerkoor Camerata Fectionata

Alle musici van de koffieconcerten hebben een lijntje met Weesp

De foyer is vanaf 10.15 uur open. Aanvang concert is om 11.00 uur. Entree € 9,50.