Bonbons maken tijdens  Chocoladefestival 2013.
Bonbons maken tijdens Chocoladefestival 2013. Foto: Christian Pfeiffer

Wie bakt de lekkerste chocoladetaart van Weesp?

WEESP - Wie bakt de lekkerste chocoladetaart van Weesp? Dat is de oproep die Stadsherstel Amsterdam aan Weespers doet. Een professionele jury zal op 1 november de winnaar van 'Heel Weesp bakt' aanwijzen. Met deze taartwedstrijd gaat de chocoladeweek 'Chocomania' in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht van start.

door Ruth van Kessel

De organisatie roept Weespers van jong tot oud op om nu al aan de slag te gaan met het perfectioneren van hun lekkerste recept voor de heerlijkste chocoladetaart. En niet alleen verleidelijke taarten mogen meedoen, ook cake, gebak en koekjes mogen meedingen naar de eervolle vermelding 'de lekkerste taart van Weesp'.

De eer beperkt zich niet tot een oorkonde, maar tijdelijk tot een nieuw Weesper product: banketbakker Jacob Wesselman zal tot Sinterklaas het winnende baksel zelf gaan bakken volgens het aangeleverde recept en aanbieden in de winkel aan de Breedstraat. Zo kan heel Weesp proeven van de lekkerste taart van Weesp. Maar eerst moet wel de wedstrijd gewonnen worden: op 1 november kunnen de baksels tussen 12.00 en 13.00 uur aangeleverd worden in de Van Houtenkerk. Een jury bestaande uit Weesper chocolatier Martijn Havekotte, 't Weesperplein en een speciale chocoladegebakdeskundige zal vervolgens de lekkerste taart uitkiezen. Om 16.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. Meedoen? Dan wel je graag vooraf aanmelden via een email naar zalen@stadsherstel.nl

Chocomania
Wie Van Houten zegt, zegt chocolade. Dus borduurt ook Stadsherstel Amsterdam, als relatief nieuwe eigenaar van de van Houtenkerk graag op deze reputatie voort. Het door hen vorig jaar georganiseerde Chocoladefestival was een groot succes en duurde een maand met allemaal chocoladegerelateerde evenementen en activiteiten in de Van Houtenkerk. Dit jaar kiest men voor een volle week met activiteiten met als rode draad de lekkernij. Chocolade verleidt: in muziek, in gedichten, in smaak, geur en voor het oog. Kortom: Chocomania.
Alle activiteiten op een rijtje. Op zaterdag 1 november is de aftrap met 'Heel Weesp bakt'. Op zondag 2 november komt So What Kinderconcert voor de derde keer naar Weesp. Kinderen worden uitgenodigd om mee te spelen en te dansen met de vijf muzikanten. 'ChocoLoco' heet het speciaal voor Chocomania gearrangeerde concert: beluister hoe hemelse modderklanken, ratelende hagelslag, pralinerende trompetten en meer samenkomen in muziek van Hot Chocolate en James 'Brownie'.

Na afloop is er warme chocolademelk met brownies toe. Tijdstip van 11.00 tot 12.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de deur of via zalen@stadsherstel.nl en kosten 5 euro voor kinderen en 7,50 voor volwassenen.

Chocomania: een week lang genieten van de verleiding chocolade

Op zondag 2 november is er nog meer muziek te beleven. De muzikale Van Houtensalon krijgt een vervolg. Met Gerrie Meyers en Christine Kamp die de piano quatre-main bespelen en Marieke van der Ven die tapdanst. Op het programma staan werken van Moszkovski, Faure, Langlais en Kattenburg. Aanvang: 20.15 uur. Entree 12,50. Kaarten via zalen@stadsherstel.nl.

Dinsdag 4 november serveert Weesper gitarist Christiaan de Jong bij zijn maandelijke Dikke Jassenconcert warme chocolademelk.Tijdstip 12.30 uur. Entree gratis.

Chocoladegedicht
Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen tijdens Chocomania hun mooiste chocoladegedicht insturen en meedoen aan de Chocomania Gedichtenwedstrijd. Op woensdag 5 november is van 19.00 tot 20.00 uur de prijsuitreiking in de Van Houtenkerk. Kinderen mogen hun gedicht voorlezen op het podium en natuurlijk is er weer warme chocolade. Gedichten sturen naar Stadsherstel Amsterdam, Chocomania Gedichtenwedstrijd, Postbus 3777, 1001 AN Amsterdam.

Film
Chocoladeaddict? Reserveer dan een plekje aan tafel voor een Chocoladediner in de Van Houtenkerk. 't Weesperplein organiseert op vrijdag 7 november en zaterdag 8 november weer twee pop-up diners met alleen maar gerechten waar chocolade een belangrijk ingrediƫnt vormt. Na afloop kunnen de gasten nog genieten van de film 'Chocolat', met Juliette Binoche en Johnny Depp in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal over een moeder en dochter, die zich vestigen in een conservatief Frans dorpje en daar een chocolaterie beginnen. Reserveren voor het chocoladediner en de film kan op 0294-482820.

Op de slotdag van Chocomania op zondag 9 november verzorgt Weesper Thomas Posthuma met zijn jazzensemble een jazzconcert, feestelijk aangekleed met een hightea. Thomas Posthuma heeft als grafisch ontwerper bij de fabriek van Van Houten meegewerkt aan de verpakkingen van de chocoladeproducten, waarmee de cacaofabrikant wereldfaam maakte. Jazz is zijn andere passie. 't Weesperplein verzorgt de hightea. Kaarten voor het concert en de hightea kosten 16,50 en te reserveren via 0294-482820.