Duidelijke taal burgemeester: 'Weesp kan het alleen'

WEESP - Wijdemeren mag dan voor een toekomst met Hilversum kiezen, maar dat wil niet zeggen dat ze over de toekomst van Weesp beslissen. Dat zegt burgemeester Bas Jan van Bochove.

door Christian Pfeiffer

De burgemeester ziet Weesp groeien. Zowel op politiek gebied in de gemeenteraad, als intern op het stadhuis. "We zijn bezig alles te optimaliseren en dat gaat goed." Van Bochove ziet dan ook niet in waarom Weesp nu ineens zou moeten fuseren. "Weesp zou zielig zijn omdat 'we' alleen achterblijven. Ik zie dat helemaal niet zo. We zijn sterk."

De toekomst van Weesp zou best als zelfstandige gemeente kunnen zijn. Met een nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder en een eigen gemeentebestuur. Grote overheidstaken kunnen met samenwerking worden opgelost, misschien wel met Wijdemeren. "Maar als Wijdemeren niet mee wil doen, waarom dan niet met Stichtse Vecht?", zo oppert Van Bochove.

"Fusie is een middel, geen doel. Centraal staat de Weesper. Die moet het beste krijgen. Mijn Haagse vrienden verklaren mij wel eens voor gek. Maar gemeenten met 100.000 inwoners zijn ook alweer achterhaald. De minister verklaarde onlangs dat gemeenten met 24.000 inwoners ook bestaansrecht hebben. Hij durfde niet echt een aantal meer te noemen."

Wijdemeren wil graag in 2019 fuseren met Weesp en Hilversum. "Dat hing al sinds de gemeenteraadsverkiezingen boven de markt, we hebben nu duidelijkheid. Dat is een pluspunt", zo reageert Van Bochove. De gemeenten Weesp, Wijdemeren en Stichtse Vecht vormen samen een samenwerkingsverband. Dat staat nu onder druk. Wijdemeren belooft alle gemaakte afspraken na te komen. De politieke partijen bespreken de situatie deze week.

Burgemeester: 'Weesp zou zielig zijn. We zijn juist sterk'