Dionne Clein (rechts) en haar moeder Annamarieke Dalmulder bereiden zich voor op het fietsen in Vietnam.
Dionne Clein (rechts) en haar moeder Annamarieke Dalmulder bereiden zich voor op het fietsen in Vietnam.

'De Vietnamese meisjes die we helpen, willen we blijven volgen'

WEESP - Dionne Clein (22) uit Weesp doet in februari mee aan Cycle4Girls van Plan Nederland. Samen met haar moeder Annamarieke Dalmulder en ambassadrice en tv-presentatrice Daphne Bunskoek reist ze af naar Vietnam om het werk van Plan Nederland onder de aandacht te brengen van de bewoners van afgelegen dorpjes.

door Marieke van Veen

Een paar jaar geleden deed je als 19-jarige ontwikkelingswerk in Kenia. Nu maak je op 22-jarige leeftijd een soortgelijke trip naar Vietnam...
"In 2011 had ik een tussenjaar omdat ik op een dood spoor zat met mijn studie. Ik wilde die tijd nuttig besteden en dat combineren met een verre reis. Inmiddels ben ik afgestudeerd verpleegkundige. Maar voor ik fulltime ga werken, wil ik meer van de wereld zien. Alleen de toerist uithangen is niks voor mij, ik doe graag iets terug voor het land waar ik te gast ben. En vooral de slechte situatie van meisjes in veel landen gaat me aan het hart."

Waarom Vietnam?
"Mijn moeder Annamarieke kwam ermee aanzetten. Ze belde me dat ze zich had aangemeld voor een informatiebijeenkomst over Cycle4Girls. Het leek haar een mooie manier om een punt te zetten achter een burn-out-periode. Ik besloot mee te gaan naar die avond. Op de bijeenkomst zelf bleek dat de belangstelling zo groot was, dat we - als we verzekerd wilden zijn van deelname - ons ter plekke moesten inschrijven. Voor we het wisten hadden we onze handtekening gezet. Nogal impulsief. Maar we hebben er enorm veel zin in!"

Wat gaan jullie precies doen?
"We gaan samen met Plan Nederland-ambassadrice Daphne Bunskoek per fiets kleine dorpjes in Vietnam bezoeken. Daar gaan we de bevolking voorlichting geven over het werk van Plan Nederland: investeren in meisjes is investeren in een betere toekomst voor iedereen. Het programma duurt tien dagen, van 1 tot en met 10 februari 2015. Mijn moeder gaat daarna terug naar Nederland, ik blijf tot begin april om Aziƫ ontdekken."

Je bent ook bezig met het inzamelen van sponsorgeld. Wat ga je daarmee doen?
"De deelnamekosten betalen we zelf, maar daarnaast moeten alle deelnemers 3000 euro aan sponsorgeld inbrengen. Van dat geld sponsor je drie jaar lang drie kinderen. Dat geld wordt gebruikt voor het verbeteren van levensomstandigheden en het vergroten van toekomstkansen. Van de inleg van mij en mijn moeder samen worden dus zes kinderen geholpen. Maar we willen niet alleen maar geld overmaken. De meisjes die we hiermee helpen, willen we blijven volgen zodat we zeker weten dat het geld goed wordt besteed."

Voorbereiding: op de fiets naar Terschelling en daar hardlopen

Hoe komen jullie aan die 6000 euro?
"Dat hebben we nog lang niet bij elkaar. Op het Sluis-en-bruggenfeest hebben we uilentasjes verkocht en we werken aan een benefietfeest. En aanstaande vrijdag doen we mee aan de Kleintje Berenloop op Terschelling. Om de uitdaging nog groter te maken, gaan mijn moeder en ik op de fiets naar het eiland. Dat is een tocht van 130 kilometer en dus meteen een mooie voorbereiding op Cycle4Girls!"
Verwacht je dat het pittig wordt?
"Ik heb een racefiets geleend en als ik tijd heb fiets ik een rondje. Die rondjes worden steeds groter. De fietstocht naar Terschelling zal uitwijzen hoe ver ik ben. In Vietnam zal het best afzien worden. We fietsen met dertig man over paadjes tussen rijstplantages naar afgelegen dorpjes en dat is natuurlijk niet te vergelijken met het fietspad tussen Driemond en Weesp."