In 2010 voerde Bussum fel campagne tegen een fusie met Weesp. Dat weet Weesp nog heel goed.
In 2010 voerde Bussum fel campagne tegen een fusie met Weesp. Dat weet Weesp nog heel goed. Foto: Bob Awick

Weesp wijst fusie Wijdemeren af

WEESP - Drie jaar na het mislukken van de gemeentelijke fusie tussen Weesp, Muiden, Naarden en Bussum (GV4) moet Weesp niet denken aan weer een fusieplan. Wijdemeren mag dan met Hilversum en Weesp willen fuseren, de Weesper gemeenteraad zegt nee.

door Christian Pfeiffer

Dat is in het kort de boodschap die de politieke partijen vorige week gaven bij de behandeling van het idee van Wijdemeren om op korte termijn al te fuseren. De opvallend unanieme raadsleden van D66, VVD, WSP, PvdA, GroenLinks en CDA spraken allemaal hun steun uit voor het handhaven van de gemeentelijke samenwerking met Stichtse Vecht en Wijdemeren die begin 2013 in gang werd gezet. Alleen Duurzame StadsBelangen (voorheen Artikel 50 Weesp), liet zich niet over het onderwerp uit.

Dat Wijdemeren nu ineens interesse heeft in een samengaan met Hilversum laat de Weesper partijen koud. Sterker nog: Weesp moet eigenlijk niet aan Hilversum denken. Recent nog haalde Weesp de uitvoering van Sociale Zaken weg uit Hilversum omdat het zo slecht liep. Als Wijdemeren niet meer mee wil doen, dan is dat best. Weesp wil desnoods wel door met alleen Stichtse Vecht.

En een fusie? De schrik van het debacle rondom de GV4-fusie is nog altijd voelbaar. In het voorjaar van 2012 schoot de Tweede Kamer de GV4-fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum af. De beslissing kwam na een jarenlange strijd. Bussum wilde niet met Weesp fuseren en frustreerde met succes het proces.

Los van het feit dat hierdoor Weesp niet opging in een nieuwe gemeente, zat de fusiedreiging veel beslissingen in de weg, zowel bestuurlijk als intern op het stadhuis. De gemeenteraad wist niet of de beslissingen die zij namen wel uitgevoerd konden worden in de toekomst en de ambtenaren van de gemeente Weesp wisten jarenlang niet waar ze aan toe waren. Dat had ook zijn weerslag op het aantrekken van nieuwe medewerkers. Een plan voor gemeentelijke herindeling werkt verlammend op de gemeentelijke organisatie.

Idee voor fusie werkte tot 2012 verlammend op het stadhuis

Burgemeester Bas Jan van Bochove vertelde een maand geleden nog op Radio Weesp dat hij merkte dat er nieuw elan in de organisatie is nu er duidelijkheid is over de toekomst van Weesp. Bestuurlijk en politiek kan Weesp daardoor groeien. De jaren van onzekerheid liggen nog vers in het geheugen.

Weesp is sterk en hoeft op dit moment niet te denken aan een fusie om alle taken goed uit te voeren, zo vindt de raad. PvdA en D66 vinden echter wel dat het tijd wordt voor een debat met politiek, ondernemers en Weespers over de toekomst op de lange termijn. D66 is bang dat anders de provincie Noord-Holland voor Weesp een beslissing neemt en dat wil de partij voor zijn. Een niet onterechte angst: binnen de provincie wordt continu nagedacht over de toekomst van de regio. Daarom moet Weesp snel een duidelijk plan maken voor haar eigen toekomst.

De andere partijen vinden op dit moment zo'n discussie wat vroeg. "We moeten geen overhaaste beslissingen nemen, maar alle besluiten rationeel afwegen en nemen op basis van feiten", zo vatte CDA-fractievoorzitter Jan Renzenbrink samen.

Burgemeester Van Bochove brengt deze week het standpunt van de Weesper gemeenteraad over aan de provincie Noord-Holland. Hij zal dit doen in een gesprek over de toekomst van de regio. Recentelijk vroeg Weesp ook al uitstel van de bestuurskrachtmeting aan. De provincie wil namelijk gaan meten hoe sterk bestuurlijk Weesp is. De laatste keer dat dit gebeurde is al meer dan tien jaar geleden en toen was de bestuurskracht ondermaats en moest Weesp fuseren.

De bestuurskrachtmeting moet volgend jaar zomer plaatsvinden. Dat is oneerlijk, zo meent de gemeente Weesp. Door de enorme en bovendien ingewikkelde veranderingen in het Sociaal Domein heeft de gemeente daar de handen vol aan. Weesp heeft dan ook om een jaar uitstel gevraagd, zodat er een jaar extra de tijd is om de zaken goed op orde te krijgen.