Hoe verder met museum?

WEESP - Onduidelijkheid over waar museumstukken zijn gebleven, achterstand in onderhoud en opgestapte vrijwilligers: het Weesper Gemeentemuseum kampt met grote problemen. Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn hoe het museum verder moet.

door Christian Pfeiffer

Vorige week is de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken in het museum. In mei is het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen aan de slag gegaan om een toekomstvisie voor het museum op te stellen. Wat zij aantroffen op de bovenste verdieping van het stadhuis hebben zij beschreven in een rapport. Een pittig rapport. De zaken waren en zijn niet op orde.
In het rapport staat onder meer dat de vrijwilligers jarenlang te veel vrijheid hebben gehad. Er was de afgelopen jaren geen urgentie om te vernieuwen. De vrijwilligers bepaalden het beleid; aansturing vanuit de gemeente was er niet. Ook zijn er problemen met de registratie van de collectie. De administratie is op zichzelf museaal te noemen. Het is onduidelijk welke stukken zijn uitgeleend en geleend. Als laatste wordt de vloer aangeveegd met de opslag van de collectie op het stadhuis zelf. Er wordt gewaarschuwd voor de brandveiligheid. Zo knetteren de draden op de zolder van het stadhuis als de lampen worden aangezet.
Dat is in het kort de, zorgwekkende, situatie van juni. Ondertussen zijn al veel van de problemen aangepakt onder leiding van kwartiermaker Theo Meereboer. Een deel van de vrijwilligers is als gevolg van de veranderingen opgestapt. Het museum is met een inhaalslag bezig. Voor het einde van het jaar moet er een beslissing worden genomen over de toekomst. Gaat de gemeente geld beschikbaar stellen om van het Gemeentemuseum een parel voor Weesp te maken? Of zijn de problemen te groot en gaat stekker eruit?
Lees verder op pagina 7.