In Weesp blijft ook na 1 januari 2015 niemand verstoken van zorg, zo verzekert wethouder Astrid Heijstee.
In Weesp blijft ook na 1 januari 2015 niemand verstoken van zorg, zo verzekert wethouder Astrid Heijstee.

Weesp komt met sociaal wijkteam bij mensen thuis

WEESP – De verantwoordelijkheid voor de (jeugd)zorg, werk- en inkomen en participatie ligt vanaf 1 januari bij gemeenten. Ook in Weesp bereidt de gemeente zich op haar taak voor en denkt met één sociaal wijkteam de hulpvraag in goede en vooral efficiënte banen te kunnen leiden.

Januari 2015 nadert snel. Achter de schermen wordt er door de gemeente Weesp en alle betrokken partijen keihard gewerkt aan de inrichting van een organisatie die kan voldoen aan de zorg- en ondersteuningsvragen van Weespers. Wethouder Astrid Heijstee, verantwoordelijk voor de transitie in de WMO, maakt lange dagen. Een ding is zeker: de gemeente doet straks vaker een beroep op inwoners en hun netwerk. Wat kan iemand nog zelf? Kan iemand uit het sociale netwerk zoals buren, familie, vrienden van de hulpvrager een handje helpen bij bijvoorbeeld boodschappen doen? Pas als dat niet toereikend is, brengt de gemeente de hulpvrager in contact met een gespecialiseerde zorgverlener. Zo nodig komt het sociaal wijkteam in actie.

Ik wil ondersteuning, wat nu?
"De eerste stap is contact opnemen met het Klant Contact Centrum. Zij kunnen je ofwel meteen helpen of in contact brengen met het vrijwilligerswerk, maatschappelijk werk, Centrum voor Jeugd en Gezin of professionele specialisten. Is de vraag ingewikkeld of spelen er meerdere problemen mee, dan wordt het sociaal wijkteam ingeschakeld en volgt er een gesprek bij de hulpvrager thuis."

Wat wordt er tijdens zo'n huisbezoek besproken?
"Samen met de hulpvrager worden alle problemen in kaart gebracht. Wat kan iemand zelf doen of met hulp van zijn of haar omgeving of vrijwilligers? Zo nodig schakelt de wijkteammedewerker professionele hulpverleners in en zorgt ervoor dat die hun hulp goed op elkaar afstemmen en houdt een vinger aan de pols of afspraken goed worden nagekomen en doeltreffend zijn."

Wie zitten er in het sociaal wijkteam van Weesp?
"We zijn nu aan het bepalen hoe groot de formatie wordt en met hoeveel medewerkers het team wordt ingevuld. Dan starten de sollicitatieprocedures. Vooralsnog zoeken we een verdeling van mensen met specialistische kennis van de deelgebieden WMO/AWBZ, werk en inkomen en participatie en jeugdzorg. De bedoeling is dat de medewerkers straks van alles op de hoogte zijn."

Wat verandert er voor mensen die nu al hulp krijgen?
"Mensen die nu al zorg of begeleiding vanuit de WMO of AWBZ krijgen, behouden die in 2015 of tot wanneer de indicatie afloopt. Het zal nooit zomaar stoppen, 2015 wordt een overgangsjaar."

'Iedereen krijgt de ondersteuning die hij of zij nodig heeft'

Heeft Weesp voldoende budget?
"Sommige gemeenten hebben reservepotjes ingesteld om eventuele tekorten op te vangen. De vorige gemeenteraad heeft destijds besloten om dat niet te doen. Weesp werkt met het budget dat we van de overheid krijgen, wel kunnen we schuiven met deelbudgetten en zo nodig terugvallen op een risicofonds. We gaan daar niet van uit: we hebben vertrouwen in deze werkwijze en zijn ervan overtuigd dat een betere samenwerking moet leiden tot efficiëntie en dus lagere kosten. De transformatie vraagt wel tijd. Mochten er in 2015 tekorten blijken te zijn, dan zullen we dat als gemeente oplossen. In Weesp krijgt ook na 1 januari 2015 iedereen de ondersteuning die hij of zij nodig heeft."