Maarten van Donk, Danielle Luijer, Albert Vos, Marije Honders en Jonathan Sas.
Maarten van Donk, Danielle Luijer, Albert Vos, Marije Honders en Jonathan Sas. Foto: Christian Pfeiffer

Nieuw WDO-bestuur staat op,
en ze hebben er zin in

WEESP - Het is de nieuwe generatie aan het roer. Want zij moeten er nog jaren tegenaan in Weesp. De Weesper Detaillisten Organisatie heeft een nieuw bestuur. Vier bekende middenstanders en een onbekend gezicht. Dat laatste telt niet zo erg, ze hebben er gewoon erg zin in.

door Christian Pfeiffer

We stellen ze even voor, relaxed staan ze tegen het hek van de Groene Brug aan de Nieuwstad geleund: Maarten van Donk van slagerij Van Donk, Danielle Luijer van juwelier Hans Luijer, Marije Honders van bloemist De Bloemenmand en Jonathan Sas van Nelis' IJssalon. In het midden voorzitter Albert Vos. Geen middenstander, maar de mede-eigenaar van Touch of Patty Skincare & Beauty. Het is de jonge garde en ze willen afrekenen met de negativiteit over de middenstand.

Weesp is bijzonder, heeft een bijzondere middenstand en er zijn volop kansen. "De Weesper Detaillisten Organisatie is er voor alle middenstanders in het centrum van Weesp", zo legt Vos uit. De vijf hebben net het stokje overgenomen van het oude WDO. Een grote omslag betekent dat op korte termijn niet. Onder leiding van het oude bestuur worden de activiteiten tot het einde van het jaar georganiseerd.

"We gaan eerst werken aan de basis", zo vertelt Jonathan Sas. "Dat is onze eerste taak." Danielle Luijer vult hem aan: "Alle neuzen moeten dezelfde kant op." Om dat te bewerkstelligen gaat het nieuwe bestuur de komende weken praten met alle winkeliers in de stad en met andere organisaties. De vijf zitten gebroederlijk naast elkaar achter een kopje koffie bij Nelis. Het enthousiasme spat ervan af.
Het is het werk van oud-WDO-voorzitter Hans Luijer. Hij zette de afgelopen tijd achter de schermen druk op de vijf om de WDO-kar te gaan trekken. Het oude bestuur gaf na twee perioden van vier jaar aan te willen stoppen. Voorzitter Fons Plukker legde deze zomer al zijn taken al neer.

De WDO telt op dit moment zo'n 50 leden. Dat moeten er weer meer worden, net zoals vroeger. Marije Honders: "We willen de samenhang onder de middenstand terugbrengen." Voor de toekomst, want daar liggen de kansen.
Voorzitter Albert Vos: "In de Bloemendalerpolder worden de komende jaren meer dan 2500 nieuwe huizen gebouwd. Dat zijn allemaal nieuwe Weespers die in Weesp willen winkelen. En Weesp heeft een enorm goed aanbod. Daar kunnen we van profiteren."

Alle neuzen in de binnenstad moeten dezelfde kant op

Het bestuur gaat nu aan de slag en ze geven zichzelf even de tijd om te wennen en zichzelf voor te stellen. "Formeel zijn we nu al aan de slag, maar we gaan nu nadenken over wat we de komende tijd gaan doen. Het kunnen dezelfde ideeën zijn als er nu al zijn, maar dan met nieuw elan, en het kunnen andere ideeën zijn", aldus Vos. Enthousiasme enthousiasmeert. Dat is het idee. "Als mijn buurman enthousiast met een idee aan de slag is, dan volgt hopelijk de rest ook."

Neem de koopavond. Is er nou wel of geen koopavond op vrijdag? Het is een van de onderwerpen waar al lang over gesproken wordt. Sommige winkeliers gooien de deuren open, sommige niet. Er is wel een koopweekend. Elk laatste weekend van de maand. Dan zijn de winkels vrijdagavond, zaterdag en zondag open. Duidelijkheid moet de klanten naar het centrum lokken. Dat bedoelt het bestuur met "de neuzen dezelfde kant op". Vos besluit: "We hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad, maar het gaat nu langzaam de goede kant op. We moeten Weesp op de kaart zetten. Dat is in het belang van iedereen."