Dit cadeautje van de gemeente Almere is ineens op de Ossenmarkt verzeild geraakt.
Dit cadeautje van de gemeente Almere is ineens op de Ossenmarkt verzeild geraakt. Foto: Christian Pfeiffer

Waar is de Stadscatalogus
als je hem nodig hebt?

WEESP - Ineens stond hij op de Ossenmarkt. Naast het Watertappunt en een informatiebord: De Laadpaal. Over smaak valt niet te twisten, maar hoe komt hij daar? En als hij niet lelijk is, is hij in elk geval groot.

door Christian Pfeiffer

De Laadpaal komt uit de polder. Letterlijk. Een cadeautje van de gemeente Almere. Hij stond eerst in de Nieuwe Keverdijksepolder aan het Ton Storkpad als onderdeel van de Electric Freeway: een beborde route tussen Amsterdam en Almere die het gebruik van elektrische fietsen en scooters moet bevorderen en vorig jaar is geopend. Of het een succes is weet niemand, de gemeente Almere kan alleen een indicatie van het gebruik geven ("redelijk goed") en kan niet met de beloofde cijfers over de Hollandse Brug komen.

Een laadplekje midden in de Keverdijksepolder bleek niet zo'n succes. De Laadpaal was de eerste in Nederland die ten prooi viel aan vandalisme, zo vertelt de leverancier. Nooit hadden ze zoiets meegemaakt. In deze Weesper uithoek wel. De Laadpaal werd vakkundig uit elkaar gesleuteld door onbekenden die midden in de polder rustig hun gang konden gaan. En dus moest er een andere plek worden gezocht. Die werd gevonden aan de Ossenmarkt.
In Weesp worden de wenkbrauwen massaal gefronst. Want die paal valt enorm op. En ook politiek Weesp kijkt met argusogen naar de ontwikkelingen op de Ossenmarkt. Maandenlang is er door de gemeenteraad gesteggeld over een 'Stadscatalogus' voor de binnenstad. Daarin staan minutieus beschreven hoe elk element in de openbare ruimte er uit moet zien. Van de kleur van de prullenbakken en de vorm van de bankjes tot de steentjes die in de straat moeten liggen. De Stadscatalogus had De Laadpaal niet voorzien, maar had er vast iets anders over voorgeschreven dan dit.
Zorgen ook over het hoekje aan de Ossenmarkt, net over de witte brug. Dat begint wel erg rommelig te worden met de voorzieningen die daar buiten de Stadscatalogus om worden neergezet: een modern watertappunt en een zelfkantelend bord met fietsinformatie. Had er voor De Laadpaal trouwens geen vergunning aangevraagd moeten worden? Nee, zegt de gemeente. Het blijkt een "tijdelijk project". Een vergunning is niet nodig. "De kleur is in overeenstemming met de huisstijl van de Electric Freeway en is daarmee zeer duurzaam in het gebruik. Een goede zaak volgens ons", aldus de gemeente.
Is de kous daarmee af? Nou nee, want de politiek laat zich horen. "Dit punt is aan het ontsporen. Lelijk bord, lelijke watertap en nu een lelijke laadpaal. Ben niet enthousiast over het design van deze laadpaal. Wat een gigantisch ding! Op dit mooie plekje had wel iets eleganters gemogen", zo zegt D66-fractievoorzitter Christian Zierleyn. "Dat is niet RAL6009! :-)", zo schampert VVD'er Alexander Bruch op Twitter: een verwijzing naar de exacte kleur groen die de Stadscatalogus voorschrijft.

Afijn, zo is De Laadpaal er dus gekomen. Maar hoe kom je er weer van af? De Electric Freeway is hard op weg tot een ambtelijk speeltje te verworden. Het project moet nog een paar jaar door. De Laadpaal lijkt daarmee voorlopig een blijvertje. Ook omdat de leverancier van de paal vol lof is over de mogelijkheden. De Laadpaal kan niet alleen forensen en recreanten bijladen, maar ook scholieren; de leverancier heeft er hoge verwachtingen van als de scholieren De Laadpaal eenmaal ontdekken. Want laptops en telefoons kunnen er ook worden opgeladen.